12/10/19–Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ

Πάνω από 700 αγωνιστές και αγωνίστριες πλημμύρισαν το Σάββατο 12 Οκτώβρη τη Νομική της Αθήνας για την Διεθνή Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ (δείτε περισσότερες φωτό εδώ).

Στα δέκα χρόνια της Κίνησης και στην έβδομη κατά σειρά τέτοια συνάντηση που διοργανώνει, η αίσθηση της δύναμης του κινήματος που παλεύει το ρατσισμό και τους φασίστες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο ήταν πιο μεγάλη από ποτέ. Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου το φουαγιέ της Νομικής άρχισε να γεμίζει με κόσμο κάθε ηλικίας από όλη τη χώρα -εργαζόμενους και εργαζόμενες από πολλούς χώρους, νέους και νέες από δεκάδες πανεπιστήμια και σχολεία, συνταξιούχους, άνεργους.

Ο χώρος μεταμορφώθηκε όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρόσφυγες, γυναίκες και άντρες με τα παιδιά τους, από τα καμπ του Ελαιώνα και της Μαλακάσας που φέτος είχαν τη μαζικότερη παρουσία από κάθε άλλη χρονιά. Οι φωνές, τα γέλια και τα παιχνίδια των προσφυγόπουλων έδωσαν αμέσως ζωή στη σχολή. Η μικρή Χάστι, η μόνη που ήξερε ελληνικά από τον Ελαιώνα καθώς είναι από τα “τυχερά” παιδιά που πάνε στο σχολείο, είχε με μεγάλη περηφάνια αναλάβει το ρόλο της μεταφράστριας προς τους μεγάλους μέχρι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Την εικόνα συμπλήρωσε η άφιξη των εκπροσώπων αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινημάτων από όλο τον κόσμο, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ (Ν.Υόρκη και Ουάσιγκτον), τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Κύπρο. Για την υπόλοιπη μέρα, όλοι και όλες μαζί, ντόπιοι, μετανάστες, πρόσφυγες, διεθνείς προσκεκλημένοι θα συζητούσαν για την κλιμάκωση του αγώνα τόσο σε πανελλαδικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Η διαδικασία ξεκίνησε πολύ δυνατά με τη συζήτηση “Διεθνής Συντονισμός”, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Ακολούθησαν τέσσερις παράλληλες συζητήσεις που εξειδίκευαν τα μέτωπα πάλης: “Δίκη-Καταδίκη της Χρυσής Αυγής”, “Άσυλο και στέγη τους πρόσφυγες”, “Πάλη ενάντια στο σεξισμό και τον ρατσισμό”, “Ενάντια στον εθνικισμό και τις μειονοτικές διακρίσεις”. Η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης ήταν αυτή του αποχαιρετισμού των προσφύγων και των παιδιών τους, λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελευταία κεντρική συζήτηση με τίτλο “Δέκα χρόνια ΚΕΕΡΦΑ”, όταν κατέβηκαν στο πάνελ δίπλα στους ομιλητές για μια τελευταία ομιλία. Ολόκληρο το αμφιθέατρο σηκώθηκε μπροστά τους χειροκροτώντας και φωνάζοντας “Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά!”, οι περισσότεροι και οι περισσότερες κλαίγοντας συγκινημένοι με τα λόγια του Ρεζά, από το στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Η Συνάντηση έκλεισε με τις ψηφοφορίες πάνω στο σχέδιο απόφασης και το νέο πανελλαδικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ. Και τα δύο ψηφίστηκαν ομόφωνα μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα.

Ρεπορτάζ: Λένα Βερδέ

Φωτό: Λένα Βερδέ/Κυριάκος Μπάνος

www.antiracismfascism.org

www.sekonline.gr

www.ergatiki.gr