31/8/26 - Συμπαράσταση στον αγώνα των Πυροσβεστών

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 
ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ! 

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ,
ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 11πμ

Καλούν: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου και το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων

 

Θρηνήσαμε ξανά δύο πυροσβέστες που κάηκαν ζωντανοί. Για 25 χρόνια μετράμε απώλειες. 71 πυροσβέστες και 31 πιλότοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών. Ακούμε ξανά μεγάλα λόγια από την κυβέρνηση για τους “ήρωες πυροσβέστες” αλλά δεν ξεχνάμε τα δακρυγόνα και το ξύλο στις κινητοποιήσεις τους όταν απαίτησαν τα δικαιώματα τους αλλά και την στελέχωση της υπηρεσίας για να μην καίγονται πυροσβέστες, δάση, σπίτια και κάτοικοι.

Τα δίκαια αιτήματα των εποχικών πυροσβεστών ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο οι καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα , στην Αττική, στο Πόρτο Γερμενό, στη Χαλκιδική, στη Σκύρο, στο Ρέθυμνο για δεύτερη φορά και στη Σαλαμίνα. Ξανά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζώα, σπίτια και περιουσίες, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν από θαλάσσης όπως-όπως με πλωτά μέσα, χάρη στην κινητοποίηση του κόσμου.

Στη Σαλαμίνα δέκα άνθρωποι οδηγήθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο. Κάποιοι, όπως οι δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι, δεν τα κατάφεραν. Κάηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις φετινές πυρκαγιές στους έντεκα. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά θεωρεί ότι έκανε το καθήκον της στέλνοντας μηνύματα στο 112. Το πώς θα γίνει αυτό επί του πεδίου, πώς θα σωθούν ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, ανάπηροι αλλά και όλοι οι υπόλοιποι - «προσωπική μας ευθύνη».

Εδώ και χρόνια οι πυροσβέστες προειδοποιούν ότι οι περικοπές αφήνουν δάση και ανθρώπους εκτεθειμένους στις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση διαλύει την υπηρεσία και εξοντώνει εργασιακά και φυσικά τους πυροσβέστες. Η υπερεργασία, οι εξαντλητικές βάρδιες, τα περίπου 3 εκατομμύρια απλήρωτα ρεπό, η ανεπαρκής εκπαίδευση, τα γερασμένα οχήματα και τα τεράστια οργανικά κενά δεν είναι «λεπτομέρειες». Είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια όσων επιχειρούν με τραγικές συνέπειες. Είναι εγκληματικές ελλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Και ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται έμπειρο προσωπικό, 600 πυροσβέστες αποκλείστηκαν από την τελευταία διαδικασία λόγω των ηλικιακών ορίων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προκλητική όταν εποχικές πυροσβέστριες, ακόμη και στη λοχεία, καλούνται να επιχειρούν αντί να απολαμβάνουν την άδεια μητρότητας που δικαιούνται.

Είμαστε στο πλευρό των πυροσβεστών και απαιτούμε εδώ και τώρα:

Μαζικές προσλήψεις με άμεση κάλυψη όλων των οργανικών κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μονιμοποίηση και αξιοποίηση όλου του έμπειρου προσωπικού χωρίς αποκλεισμούς. Σύγχρονο και ασφαλή επιχειρησιακό εξοπλισμό και ανανέωση του στόλου. Ουσιαστική ενίσχυση των Δασαρχείων και της πρόληψης. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών πυροσβεστριών.

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη και αξιοποίηση των 600 συναδέλφων, χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς.

Διεκδικούμε την αποστρατιωτικοποίηση του πυροσβεστικού σώματος. Να είναι μια δημόσια υπηρεσία, με εργαζόμενους κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος που υπερασπίζεται την δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, δημοτικές υπηρεσίες, το περιβάλλον.

Διεκδικούμε μαζί με όλο το εργατικό κίνημα που ετοιμάζεται για δυναμική κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη, με συλλαλητήριο στο Αγ. Βενιζέλου στις 6μμ να δοθούν λεφτά για τις ανάγκες μας, για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης, όχι για εξοπλισμούς και για μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, για την στήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα. Θέλουμε περισσότερα Καναντέρ και όχι Ραφάλ, ελικόπτερα σύγχρονα και όχι Πάτριοτ, πυροσβεστικά και όχι φρεγάτες.

Ελάτε να δώσουμε μαζί την συνέχεια με μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, με αναχώρηση το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 8πμ από το Μουσείο!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
www.syntonismoskd.blogspot.gr • 6983 463840 • syntonismoskd@gmail.com