
Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση
Τον Τραμπ, τον Νετανιάχου, τον Μητσοτάκη, μαζί με το σύστημα του σεξισμού και του πολέμου, θα τσακίσουμε!
Αυτό ήταν το μήνυμα που ακούστηκε πολύ δυνατά σήμερα στην Αθήνα στη μαζική απεργιακή διαδήλωση για τις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, με χιλιάδες εργαζόμενες/ους, φοιτήτριες/ές, μαθήτριες/ές, ντόπιες/ους, μετανάστριες/ες, προσφύγισσες/ες.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η συγκέντρωση που κάλεσαν η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά άλλα συνδικάτα, γυναικείες συλλογικότητες όπως η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, κοινότητες μεταναστριών/ών, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τραγούδια από τη Λατινική Αμερική που ερμήνευσαν η Μάρθα Μορελεόν και η Μαριάννα Κούτουλας. «Εδώ είμαστε, για τα δικαιώματα, ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ήταν το μήνυμά τους.
Οι γυναίκες της χορευτικής ομάδας της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας "Al awde" (H Επιστροφή) ξεσήκωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο με τους παραδοσιακούς χορούς της Παλαιστινιακής Αντίστασης Dabke και καταχειροκροτήθηκαν από όλες/ους/α.
Εργαζόμενες, συνδικαλίστριες, μετανάστριες, φοιτήτριες έκφρασαν από το βήμα την οργή για τα σεξιστικά εγκλήματα κυβέρνησης και καπιταλιστών, για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και το Ιράν, για τις δολοφονίες στη Βιολάντα, τα Τέμπη, την Πύλο, τη Χίο. Και ανέδειξαν τη δύναμη των εργαζόμενων γυναικών και του κινήματος να ανατρέψει το σύστημα του κέρδους.
«Η συλλογική μας δύναμη να σταματάμε την παραγωγή, αυτή είναι που μπορεί να τσακίσει και τον πόλεμο και τον σεξισμό και αυτό το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης», είπε χαρακτηριστικά η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και μέλος της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη.
Στην εξέδρα ανέβηκαν επίσης η Στέλλα Παλαιολόγου, μέλος Γραμματείας Ισότητας ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος Συλλόγου Σργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, η Αρίμπα Νουρ, φοιτήτρια ΦΛΣ και μέλος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα», η Τιάνα Ανδρέου, μέλος ΔΣ ΟΣΥΟ, η Γιώτα Λαζαροπούλου, μέλος ΔΣ ΕΚΑ και πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, η Καίτη Κοιλάκου από το FEMINA - Φεμινιστικό δίκτυο διαλόγου και δράσης, η Ιλεάνα Σακκά, από την Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών, η Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ, η Τζωρτζίνα Πράττη, τρανς ακτιβίστρια, η Αναστασία Πουλουτίδου, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ «Ο Θουκυδίδης», η Κωνσταντίνα Κακούρου, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Κατερίνα Καπερναράκου από τη συλλογικότητα "Θεοδώρα", η Λίλιαν Γαζή από το Δίκτυο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η Βίλλη Πολίτη από το Μώβ και η Ιωάννα Σκουρτανιώτη από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών.
Στην μεγάλη πορεία που ακολούθησε στο Σύνταγμα, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, βάδισαν οργανωμένα με τα πανό τους τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Έλενα Βενιζέλου, ΓΝΑ Γεννηματάς, Άγιος Σάββας και εργαζόμενες/οι του Ευαγγελισμού, η Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά «Η Πρόοδος», ο ΣΕΠΕ «Ο Θουκυδίδης», ο ΣΕΠΕ Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο ΣΕΠΕ «Η Αθηνά», οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΔΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο Τσαμούρης, εργαζόμενες/οι του ΥΠΠΟ, η αντικαπιταλιστική κίνηση στην Πληροφορική «Το Ποντίκι», η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το ΣΕΚ.
Επίσης Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και Φοιτήτριες/ές/ά της Φιλοσοφικής και του ΠΑΔΑ, η Ανοιχτή Ορχήστρα, το Μωβ, η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων «Η Φωνή της», το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το Φεμινιστικό Δίκτυο Διάλογου και Δράσης Femina, η Νέα Αριστερά, η Λαϊκή Ενότητα κ.α.
Οι Παλαιστινιακές σημαίες και οι κεφίγιες ήταν παντού. «Τέμπη – Πόλεμοι – Γυναικοκτονίες, είναι της κυβέρνησης οι δολοφονίες», «Σεξισμός – Ρατσισμός – Πολεμοκαπηλεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ΄το Ιράν, κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Τραμπ και Μητσοτάκης δολοφονούν, εδώ και τώρα να ανατραπούν» και η «Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών» είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Η σημερινή διαδήλωση πήρε τη σκυτάλη από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για τα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών, τις αντιπολεμικές πορείες ενάντια στην επίθεση στο Ιράν, την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο για την τελεσίδικη καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όλες τις απεργίες ενάντια στις δολοφονικές κυβερνητικές πολιτικές. Έδωσε ώθηση για την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην μισητή κυβέρνηση σε όλους τους χώρους. Και αποτέλεσε δυνατό σκαλοπάτι για το συλλαλητήριο στη Διεθνή Ημέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό και τους Φασίστες στις 28 Μάρτη, 3μμ, Σύνταγμα.
Ρεπορτάζ: Λένα Βερδέ
Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης/Εργατική Αλληλεγγύη

