29/5/24 - Νοσοκομεία Παίδων: Όλες και όλοι στο πλευρό των απεργών

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή των τακτικών χειρουργείων αντιδρούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού απαιτώντας να καλυφθούν τα τεράστια κενά για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων. 

Τον αγώνας τους στηρίζουν η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία και η ΕΙΝΑΠ (γιατροί Αθήνας-Πειραιά), η οποία προκηρύσσει για τις 29/5 στάση εργασίας 8πμ-1μμ για τους αναισθησιολόγους του Αγλαΐα Κυριακού και για τη Δευτέρα 3/6 στάση εργασίας 8πμ-1μμ για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συγκέντρωση στα νοσοκομεία Παίδων στις 11πμ.

Η Κατερίνα Ντουζέπη, αναισθησιολόγος στο Αγλαΐα Κυριακού και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Έχουμε μείνει εφτά παιδο-αναισθησιολόγοι και προσπαθούν με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από νοσοκομεία ενηλίκων να κάνουν μπαλώματα για να βγει και η περίοδος του καλοκαιριού. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Οι συνάδελφοι χειρουργοί μας στηρίζουν εκτός από τη διοίκηση και τους “εγκάθετους”. Ο χειρουργικός τομέας πήρε απόφαση την Πέμπτη 23/5 να κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία από τη Δευτέρα 27/5, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έτρεξε εκτάκτως την επόμενη μέρα να απορρίψει αυτή την πρόταση, αγνοώντας τον λόγο των γιατρών. Γι' αυτό απευθυνθήκαμε στο σωματείο εργαζομένων το οποίο κήρυξε στάση εργασίας για τους αναισθησιολόγους στις 27/5 με την κάλυψη της ΕΙΝΑΠ (γιατροί Αθήνας-Πειραιά) και της ΟΕΝΓΕ (γιατροί πανελλαδικά), η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή. Η Διοίκηση πάλι έτρεξε, αυτή τη φορά στα δικαστήρια, για να τη βγάλει παράνομη. Το υπουργείο Υγείας με τη σειρά του προσπαθεί να καταστείλει κάθε αντίσταση για να μην γενικευτεί και σε άλλα νοσοκομεία καταφεύγοντας σε λασπολογία. Εγώ από τη μεριά μου δηλώνω ότι είμαι γιατρός και προσφέρω παντού τις υπηρεσίες μου. Κάτι που ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος απέναντι στον λαό, δεν το κάνει».

«Διακυβεύονται ζωές»

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί γενική συνέλευση όλου του προσωπικού την Τετάρτη 29/5 στη 1μμ. Η νέα συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα με πλήρη απαρτία αποφάσισε ομόφωνα ότι συνεχίζεται η λειτουργία μόνο δύο χειρουργικών αιθουσών για τα επείγοντα περιστατικά, προκειμένου να μην υπάρξει έκπτωση στην ασφάλεια. Τον αγώνα των αναισθησιολόγων στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του νοσοκομείου, καθώς όλα τα τμήματα “στενάζουν” από τις ελλείψεις. Όπως μας είπε η Κατερίνα Πλουμίδου, γιατρός στο νοσοκομείο: «Στο ΩΡΛ τμήμα έχουμε μείνει με μόλις τρεις γιατρούς σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που εφημερεύει μέρα παρά μέρα και με τεράστιο όγκο περιστατικών. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν πολλά χρόνια. Γι' αυτό είναι απαραίτητες οι κινητοποιήσεις και τις στηρίζουμε. Μιλάμε για το πιο καίριο σημείο του νοσοκομείου που είναι το χειρουργείο και πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός αναισθησιολόγων. Διακυβεύονται οι ζωές παιδιών».

«Κάτω τα χέρια από την Κατερίνα Ντουζέπη και τους μαχόμενους υγειονομικούς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία. «Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρωτεργάτης και υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά περνάει στην (όπως την έχει στο μυαλό του) αντεπίθεση! (...) Ο κ. Γεωργιάδης για ποιο πράγμα ακριβώς είναι υπερήφανος; Για τα νοσοκομεία που έκλεισε την εποχή των μνημονίων; Για τα νοσοκομεία που κλείνει και ιδιωτικοποιεί τώρα; Ή, ίσως, για τον θαυμασμό που, όχι πολύ παλιά δεν έκρυβε για τη Χούντα και τους πρωτεργάτες της;»

 

Ανοιχτή Συζήτηση 

Η Υγεία των παιδιών πάνω από τα κέρδη! 
Πέμπτη 30 Μάη 7μμ,
Καφενείο"Μποτίλια στο Γουδί", Ζωγράφου (Γεωργίου Παπανδρέου 51)

Ομιλητές:
Νίκος Σεκούρης, Ορθοπεδικός-χειρουργός Γ.Ν. Παίδων Π.&Α. Κυριακού,
Χρίστος Αργύρης, Συντονιστικό Νοσοκομείων, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς

Οργανώνεται από το Συντονιστικό Νοσοκομείων


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ -ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν ξεκινήσει από τις 27 Μαΐου απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή των χειρουργείων στο νοσοκομείο, απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα. Χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και όλης της κοινωνίας για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να διαλύσει και τελικά να ιδιωτικοποιήσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία.  

Οι ελλείψεις προσωπικού στα χειρουργεία (στο Αγλαΐα Κυριακού είναι μόνο 7 αναισθησιολόγοι) σημαίνει ότι επαρκούν μετά βίας μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Η συνέχιση της υπερεφημέρευσης των γιατρών, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών και των ίδιων των εργαζόμενων  του νοσοκομείου. Αντίστοιχα, στο Παίδων «Αγία Σοφία» έχει μόλις 12 αναισθησιολόγους και ετοιμάζονται και εκεί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ο Άδωνις, υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, κατηγορεί χυδαία τους γιατρούς του Αγλαΐα Κυριακού, κάνει επίθεση στην νεοεκλεγμένη πρόεδρο του σωματείου και συνολικότερα τον συνδικαλισμό στα νοσοκομεία, αντί να κάνει προσλήψεις γιατρών, για να μην κινδυνεύουν ούτε τα μικρά παιδιά, ούτε οι εργαζόμενοι που φτάνουν στα καθημερινά όρια τους, για να εξασφαλίσουν την υγεία των μικρών ασθενών.  

Υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση που ανάγκασε τη συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα του Αγλαΐα Κυριακού να αποφασίσει την πλήρη αναστολή των τακτικών χειρουργείων είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπαθεί συνειδητά να οδηγήσει στην συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των Παιδιατρικών νοσοκομείων όλα τα τελευταία χρόνια. (...)

Ακριβώς την ίδια πολιτική, της διάλυσης και τελικά της ιδιωτικοποίησης, έχει η κυβέρνηση συνολικά για την Υγεία. Ο Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας, ετοιμάζει νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί πλήρως την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Την ίδια ώρα, φέρνουν τα απογευματινά επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, βάζουν την πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων έως 3 ευρώ την καθεμία, απελευθερώνουν  την εισβολή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ αλλά και εταιριών πχ διαγνωστικών. Αντί να τους μονιμοποιήσουν, απολύουν χιλιάδες  έμπειρους συμβασιούχους από τα νοσοκομεία για να φέρουν ιδιώτες εργολάβους..

Οι Υγειονομικοί δίνουν σκληρές μάχες για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό όλες και όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία. Να στηρίξουμε τον αγώνα τους, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις ΤΩΡΑ στην υγεία. Για να γκρεμίσουμε αυτήν την κυβέρνηση που ούτε τα μικρά παιδιά δεν λογαριάζει όταν πρόκειται για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Συντονιστικό Νοσοκομείων