16/3/23 – Πανεργατική Απεργία - Εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και νεολαίας πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας

Δείτε εδώ φωτό από την απεργία

 

Εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και νεολαίας πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων της χώρας στη σημερινή πανεργατική απεργία. Για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα εκφράστηκε μαζικά και δυνατά η οργή ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων για το έγκλημα στα Τέμπη και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών. Το μήνυμα που έστειλε το εργατικό κίνημα σήμερα είναι ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να γκρεμίσει αυτή την κυβέρνηση και το σύστημα που σπέρνει τον θάνατο.

Στην Αθήνα η διαδήλωση απλώθηκε από τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου μέχρι το Σύνταγμα και τη λεωφόρο Συγγρού. Αμέτρητα ήταν τα μπλοκ των σωματείων από εργατικούς χώρους και κλάδους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που συμμετείχαν με πανό στην πορεία. Εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στα υπουργεία, στις Τέχνες, στο λιμάνι και τα πλοία, στα αεροδρόμια, στην ΕΥΔΑΠ, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέλυσαν απεργιακά τους χώρους δουλειάς και κατέβηκαν στον δρόμο.
Μαζική παρουσία είχαν οι φοιτητές με τους συλλόγους τους και οι μαθητές, που συνεχίζουν τις καταλήψεις και τις δράσεις σε πολλές σχολές και σχολεία. Το παρών έδωσαν όλες οι οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ανέβηκαν στην εξέδρα προσφύγισσες και πρόσφυγες με τα παιδιά τους κρατώντας πικέτες για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό στις 18 Μάρτη, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε όλες και όλους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 3μμ στην Ομόνοια, συνδέοντας το έγκλημα στα Τέμπη με τα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Εκεί συγκεντρώθηκε και το μαζικό μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης με το οποίο διαδήλωσαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Δρομοκαΐτειο, Κρατικό Νίκαιας, του Βυζαντινού Μουσείου και του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΔΕ και ΕΦΚΑ, εργαζόμενοι/ες από τις επιχειρήσεις Τσαμούρη-Δουζόγλου και ICAP με τα πανό τους, οι καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων ΣΕΤ και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ. Σε αυτό το μπλοκ συμμετείχαν και οι συλλογικότητες Δίκτυο «Καμαριέρα» στον επισιτισμό-τουρισμός, ΑΣΚΥ-ιδιωτικής Υγείας, Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, αφρικανοί πρόσφυγες και τα μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.
Μαζικότατα ήταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Συνθήματα όπως “Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί, ώρα για κλιμάκωση απεργιακή”, “Κρατικοποιήσεις των συγκοινωνιών, κάτω από τον έλεγχο των εργατών”, “Διαλύουν τα τρένα, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία” έδιναν τον τόνο.
Η επιτυχία της σημερινής πανεργατικής ανοίγει τον δρόμο για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση που επιμένει στην ίδια πολιτική, προχωρώντας ακόμα και αυτές τις ημέρες σε νέες επιθέσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, στο νερό, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό. Η απόπειρά της και σήμερα να διαλύσει την απεργιακή διαδήλωση με τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα και σε άλλα σημεία, το μόνο που δείχνει είναι τον πανικό της.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα καλούσε τους/τις απεργούς στις εκδηλώσεις του «Είναι η ώρα της ανατροπής» (βλ. ergatiki.gr/article.php?id=27205&issue=1563 ), στο μεγάλο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια και στο μονοήμερο συζητήσεων «Καταπίεση και Απελευθέρωση» που οργανώνει στις 26 Μάρτη στη Νομική Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Νικολάου
Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας / Εργατική Αλληλεγγύη