1/3/23 - Στα Τέμπη δεν έγινε ατύχημα - Έγινε έγκλημα - Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των δολοφόνων - ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ

Η σύγκρουση των δύο τραίνων με τους 36, μέχρι στιγμής, νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες δεν είναι ατύχημα, είναι ένα τεράστιο έγκλημα. Ένα έγκλημα που βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες τις κυβερνήσεις που φρόντισαν για τη διάλυση και το ξεπούλημα των δημόσιων σιδηροδρόμων. Γι’ αυτό και η απάντηση όλων μας θα χρειαστεί να είναι η κλιμάκωση των απεργιακών μας αγώνων για να διώξουμε αυτήν την δολοφονική κυβέρνηση. Είναι ώρες για απεργίες και όχι για δάκρυα.

• Αιτία για το έγκλημα είναι ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου τα κέρδη του οποίου λυμαίνονται οι ιδιώτες ενώ οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο στα κατά τα άλλα υπερσύγχρονα τρένα.

• Αιτία είναι η εγκατάλειψη του δικτύου και των γραμμών, όπου τις δημόσιες επενδύσεις αντικαθιστούν οι εργολάβοι μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Αιτία είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της πριν από μόλις 5 μέρες προειδοποιούσε για τις συνέπειες αυτή της πολιτικής. «...Ο ΟΣΕ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προμηθευτεί ούτε ένα μηχάνημα συντήρησης καθώς αυτά που διαθέτει αριθμούν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για τα οποία δεν προμηθεύεται και ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους. Προσλήψεις εργαζομένων στον κλάδο Γραμμής έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1985...».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γεννηδουνιάς στην ΕΡΤ, για τα ηλεκτρονικά συστήματα αποφυγής ατυχημάτων: «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα, manual. Είμαστε στο manual. Αν λειτουργούσαν... Δεν λειτουργούν ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα. Ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους. Το έχουμε πει επανειλημμένως, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας».

Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων αλλά τώρα δεν είναι ώρα για πένθος.

Είναι ώρα να αγωνιστούμε για να τελειώνουμε με αυτην την κυβέρνηση των δολοφόνων.

Είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τις απεργίες μας για να τους ανατρέψουμε, γιατί σπέρνουν καθημερινά τον θάνατο και την καταστροφή. Γιατί θυμόμαστε ότι πριν από ένα χρόνο θρηνήσαμε νεκρό λιμενεργάτη στο Λιμάνι του Πειραιά, στην Cosco. Γιατί δεν ξεχνάμε την εργολαβική εργάτρια της καθαριότητας που δολοφονήθηκε στο Ξυλόκαστρο πριν ενάμιση μήνα. Γιατί η ιδιωτικοποίηση φέρνει κέρδη για τα αρπακτικά της αγοράς και θάνατο για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους της τάξης μας.

Να κλιμακώσουμε ΤΩΡΑ τις απεργίες μας, στον ΟΣΕ αλλά και παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιο ή ιδιωτικό. Να διεκδικήσουμε επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ και όλων των επιχειρήσεων που έχουν ξεπουληθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς καμιά αποζημίωση στα αρπακτικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.

Η φετινή 8 Μάρτη πρέπει να είναι η απεργία όλων μας. Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ καλούν πανεργατική στάση εργασίας απο τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας και απεργιακή συγκέντρωση στις 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αυτή η απεργία δεν είναι μονάχα για τις γυναίκες, είναι για όλους και όλες που συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη δολοφονική της πολιτική. Για τους εργάτες και τις εργάτριες της Τέχνης, της Υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην Ενέργεια.

Στις 8 του Μάρτη, στην παγκόσμια μέρα των γυναικών, θα ενωθούμε πανεργατικά γιατί αυτή η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί σπέρνει τον σεξισμό, τη φτώχεια και τον θάνατο.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Τηλ. 210 5241001 www.ergatiki.gr FB: εργατική αλληλεγγύη