ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 5ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μπροστά στους αγώνες με δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στις μάχες της επόμενης περιόδου σε συνθήκες κατά τις οποίες η «πολυκρίση» του καπιταλισμού, αποσταθεροποιεί πολιτικά τις άρχουσες τάξεις διεθνώς: εκτόξευση του πληθωρισμού και πορεία σε μια νέα παγκόσμια ύφεση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία στο φόντο του γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΕΕ και Κίνας, κλιματική κρίση και επιδημίες. Οι «από πάνω» ομολογούν ότι δεν μπορούν να «κυβερνάνε όπως παλιά». 

Και οι «από κάτω» δείχνουν, όλο και πιο έντονα, ότι δεν θέλουν να κυβερνούνται όπως παλιά. Από τις εξεγερμένες πόλεις του Περού και τις άγριες απεργίες στα γιγάντια εργοστάσια της Κίνας μέχρι τον απεργιακό «χειμώνα της δυσαρέσκειας» στη Βρετανία και τις συγκλονιστικές μάχες της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. 

Τριάμισι χρόνια πριν, η ΝΔ αυτοπροβαλλόταν σαν το κόμμα της κεντροδεξιάς που μπορεί να διαχειριστεί την «ανάκαμψη» του ελληνικού καπιταλισμού, επιβάλλοντας όλες τις «μεταρρυθμίσεις» που απαιτούσε αυτός ο στόχος βάζοντας στο περιθώριο και συντρίβοντας την συλλογική οργάνωση της εργατικής τάξης και τις ιδέες της Αριστεράς. Σήμερα, μετράει ήττες σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό. Αυτοί που ήθελαν να τσακίσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς βουλιάζουν στα σκάνδαλα και στην οργή για την ακρίβεια και τη φτώχεια.

2. Οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για να φτάσουμε εδώ. Η εργατική τάξη και η νεολαία παλεύει και αμφισβητεί, έχοντας κάνει βήματα μπροστά. Έχει δώσει μάχες με απεργίες και διαδηλώσεις ανοίγοντας μέτωπα ενάντια στη φτώχεια, στην καταστολή, το ρατσισμό και τους φασίστες, τον σεξισμό. Σε αυτούς τους αγώνες έχει διαμορφωθεί ένα πλατύ ρεύμα αγωνιστριών/τών που έχει τις εμπειρίες ότι οι προσδοκίες για την «πρώτη φορά αριστερά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν αυταπάτες και αναζητά πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια που βάζει η προοπτική της «προοδευτικής κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμφωνεί, επί της ουσίας, το ΜέΡΑ25. Αυτό το ρεύμα δεν το βοηθάει να συγκροτηθεί  η ηγεσία του ΚΚΕ.

Σε αυτό το μαχητικό ρεύμα θα παρέμβει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και με σκοπό να το ενώσει, να το συγκροτήσει και να το διαμορφώσει. Με ενωτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις μάχες, και τις εκλογικές, που έχουμε μπροστά μας. 

3. Μπαίνουμε μπροστά για το ξεδίπλωμα των αγώνων, στην προεκλογική περίοδο, για να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ «από τα κάτω και από αριστερά». Για να φουντώσουν οι απεργίες που θα κατακτάνε αυξήσεις κόντρα στην ακρίβεια, για προσλήψεις/μονιμοποιήσεις σε Υγεία Παιδεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για να κάνουμε την 8 Μάρτη πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», των σεξιστικών επιθέσεων. Για να γίνει η πάλη για «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και των συνδικάτων με σταθμό τις διαδηλώσεις της 18 Μάρτη. 

Δεν σκοπεύουμε να χαρίσουμε τις νίκες του κινήματος σε μια «προοδευτική» κυβέρνηση που θα θελήσει να βάλει φρένο στη δυναμική τους στο όνομα της «ανασυγκρότησης της οικονομίας». Παλεύουμε για να αποκτήσει η οργανωμένη εργατική τάξη τη δύναμη να επιβάλλει τη δικαίωση των διεκδικήσεών της με τις δικές της δυνάμεις, κόντρα σε όποιον κυβερνητικό διαχειριστή της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού προκύψει από τις εκλογικές αναμετρήσεις. 

Αυτές οι διεκδικήσεις είναι η «καρδιά» του αντικαπιταλιστικού, μεταβατικού προγράμματος στο «τώρα». Οι αγώνες σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης θέτουν επί τάπητος το κεντρικό ερώτημα: ποιος ελέγχει την οικονομία και την πολιτική, ποια τάξη ελέγχει τον πλούτο της κοινωνίας και τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η προοπτική όλων αυτών των αγώνων ανοίγει δυνατότητες για μία συνολική σύγκρουση και ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, το πέρασμα του ελέγχου  της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά στα χέρια του κόσμου της δουλειάς που παράγει τον πλούτο.  

4. Σε αυτή τη βάση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης για το κίνημα της ανατροπής που έχει ανάγκη η εποχή μας, για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που τοποθετούνται στο χώρο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς για κοινή δράση και στις μάχες και για κοινό εκλογικό κατέβασμα στις επικείμενες εκλογές. 

Είναι μία ξεκινημένη, και πετυχημένη, συνεργασία σε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικά σχήματα στις γειτονιές και γι’ αυτό όλες οι μετωπικές πολιτικές διεργασίες και πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν ότι υπάρχει μαζική ανταπόκριση σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας. Έκφραση αυτής της δυναμικής είναι και η Πρωτοβουλία για την Ενωτική Παρέμβαση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Ενωτικά και αντικαπιταλιστικά! Για να γίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολιτικό στήριγμα στο πλατύ ρεύμα αγωνιστριών/ών που έχει διαμορφωθεί μέσα στις μάχες των τελευταίων χρόνων και ψάχνει εναλλακτική πέρα από τα όρια της αριστεράς του κοινοβουλευτικού δρόμου. Για να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια Αριστερά που ανοίγει δρόμους για την ανατροπή του καπιταλισμού.