16/3/22 - Ανακοίνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Πώς παλεύουμε τον πόλεμο

Ανακοίνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

1. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια ιμπεριαλιστική επίθεση και παραβιάζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού στην αυτοδιάθεση. Για τους Ουκρανούς είναι ένας πόλεμος εθνικής αυτοάμυνας.  Ταυτόχρονα, από την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που είναι οργανωμένες μέσω του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Ο πόλεμος είναι ταυτόχρονα και μια ιμπεριαλιστική εισβολή σε μια πρώην αποικία και τμήμα μιας ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τους συμμάχους τους. Είμαστε ενάντια και στις δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, υποστηρίζοντας το δικαίωμά του να αντισταθεί στην εισβολή. Ενώ το κάνουμε αυτό, είμαστε επίσης αντίθετοι στο ΝΑΤΟ και στην επέκτασή του προς τα ανατολικά.

2.Ο ενδοϊμπεριαλιστικός χαρακτήρας αυτής της σύγκρουσης επιβεβαιώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης του Κιέβου να επιδιώκει μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στην ένοπλη σύρραξη. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το νόημα του διαρκώς επαναλαμβανόμενου αιτήματός της προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε αναπόφευκτα μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικές επιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών -όχι μόνο επειδή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει απειλήσει άμεσα με πυρηνικά αντίποινα, αλλά και λόγω της υπεροχής στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας σε συμβατικό οπλισμό. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Ένας μεταξύ τους πόλεμος θα κατέστρεφε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας και θα άφηνε τους επιζώντες εξαθλιωμένους.

3.Η ευθύνη γι' αυτή την τρομακτική προοπτική ανήκει ξεκάθαρα στους δύο ιμπεριαλιστικούς ανταγωνιστές. Τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, επειδή ωθούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανατολικά προς τα σύνορα της Ρωσίας για να επεκτείνουν και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη δυτική Ευρασία. Τη Ρωσία και τους συμμάχους της, επειδή επιδιώκουν να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία μέσω ενός πολέμου, κατακτήσεων και κατοχής. Η κλιμάκωση τροφοδοτείται και από τους δύο ανταγωνιζόμενους ιμπεριαλισμούς. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω στις πλάτες του λαού της Ουκρανίας. Οι εργαζόμενοι στις πληγείσες χώρες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από τον δυτικό ούτε από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

4. Ως εκ τούτου, απαιτούμε:
• Άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία!
• Αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη!
• Καμία αποστολή όπλων στην Ουκρανία!
• Καμία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας!
• Καμία κλιμάκωση ούτε από τη Ρωσία ούτε από το ΝΑΤΟ!
• Να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.
• Να δοθούν τρισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της πείνας, της κλιματικής κρίσης, της φτώχειας και της ανισότητας και όχι για τον πόλεμο και για όπλα!
• Να διαγραφεί το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να σταλεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό της Ουκρανίας!

5.Τα δεινά της στρατιωτικής κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας είναι προφανή. Όμως και το ΝΑΤΟ κλιμακώνει επικίνδυνα, παρόλο που μπορεί να έχει αποφασίσει να αποφύγει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο. Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία προ(σ)καλεί ρωσικά αντίποινα. Και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε ρωσικούς θεσμούς και συμφέροντα συνιστούν πόλεμο με άλλα μέσα. Πάντα πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό. Διευκολύνουν την εθνικιστική προπαγάνδα του Πούτιν και τον βοηθούν να κερδίσει στήριξη του κόσμου στη Ρωσία. Όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρησιμοποίησαν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να αποκόψουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ο Πούτιν αντέδρασε θέτοντας σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις. H οικονομική πίεση που υποτίθεται ότι θα γονατίσει ειρηνικά τη Ρωσία μπορεί αντίθετα να επιφέρει την τελειωτική καταστροφή. Οι κυρώσεις και τα εμπάργκο είναι απλά το προκαταρκτικό στάδιο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, στο τέλος της οποίας επέρχεται συχνά η χρήση στρατιωτικών μέσων. Αυτό συνέβη στο Ιράκ από το 1990, στη Γιουγκοσλαβία/Σερβία από το 1992, στη Σομαλία από το 1992, στην Αϊτή από το 1992, στο Αφγανιστάν από το 1999, στη Γεωργία από το 2006, στη Λιβύη από το 1992/2011, στην Υεμένη από το 2014. Σε σχεδόν κάθε πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, το μοτίβο αυτό είναι εμφανές: οι κυρώσεις προηγούνται των βομβαρδισμών.

6.Είμαστε επίσης αντίθετοι στη στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ -για παράδειγμα, στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ για "άμυνα", στον διπλασιασμό του στρατού της Πολωνίας και την αύξηση των πολεμικών δαπανών της στο 3% του ΑΕΠ και στη γενική ώθηση της ΕΕ για στρατιωτικοποίηση. Είμαστε ενάντια στους στόχους του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ σε μια εποχή πολέμων, παγκόσμιας φτώχειας, κλιματικής κρίσης, χαμηλών μισθών και ετοιμόρροπων υποδομών σε σχολεία, νοσοκομεία και έλλειψης στέγασης. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της πολιτικής της στρατιωτικοποίησης και του πολέμου

7.Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που αφορά κυρίως την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία υποστήριξη υπό όρους, αλλά πολλά άλλα κράτη του παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένων την Ινδίας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής και των κρατών του Κόλπου, αρνούνται να πάρουν θέση. Αυτό τονίζει την χυδαιότητα και της Ρωσίας και της Δύσης που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό για μια περιφερειακή σύγκρουση.

8.Αυτός ο πόλεμος θα σημάνει τεράστιο οικονομικό κόστος, όχι μόνο για τον κόσμο της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Τα άλματα στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που έχει προκαλέσει, ανεβάζουν τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν ήδη σε υψηλό 30 ετών. Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια προσπάθεια να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για μια κρίση για την οποία δεν φταίνε καθόλου. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι όμως και μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων. Ο πόλεμός αυτός θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στον παγκόσμιο Νότο σε λιμούς.

9.Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστιο εκτοπισμό προσφύγων τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και εκτός των συνόρων της. Πολύς απλός κόσμος σε πολλές χώρες έχει συμφωνήσει να δεχτεί πρόσφυγες στο σπίτι του. Η δήθεν φιλόξενη στάση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με την οικοδόμηση της Ευρώπης-Φρούριο που έχει στόχο να κρατήσει έξω από τα σύνορα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Εμείς λέμε: "Οι Ουκρανοί είναι ευπρόσδεκτοι στις χώρες μας, αλλά ανοίξτε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες!» Συγχρόνως είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη ενός ρατσισμού ενάντια στους Ρώσους, ο οποίος συχνά ενθαρρύνεται υποκριτικά από πολιτικούς που μέχρι πρόσφατα υποδέχονταν με χαρά τους Ρώσους εκατομμυριούχους. Είμαστε επίσης ενάντια στον ρατσισμό κατά των μαύρων στην Ουκρανία και σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, όπου αρνούνται σε Αφρικανούς να καταφύγουν.

10.Το παγκόσμιο μαζικό αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ έχει υποχωρήσει τα τελευταία 15 χρόνια. Θα πρέπει τώρα να αναζωογονηθεί ξεκινώντας από ξεκάθαρη πολιτκή παραδοχή ότι η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη έρχεται από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων. Η καμπάνια για μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό αποκτά και πάλι μεγάλη σημασία, όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επεκταθεί. Πρέπει να διαλυθεί.

11.Το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Χαιρετίζουμε το θάρρος των διαδηλωτών και ελπίζουμε ότι η εμπειρία αυτού του καταστροφικού πολέμου να δυναμώσει σημαντικά το κίνημά τους. Αξίζουν την αλληλεγγύη μας παγκόσμια.

12.Αυτός ο πόλεμος είναι μια καταστροφή και από κάθε περιβαλλοντική άποψη. Οι αντιμαχόμενες στρατιωτικές μηχανές είναι τεράστιες πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η διατάραξη του εφοδιασμού ενέργειας ωθεί στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και πιθανά σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Ακόμα και η πιο περιορισμένης έκτασης χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε πολλαπλές ρυπογόνες επιπτώσεις. Ο πόλεμος αποτελεί πισωγύρισμα από την επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα. Στις 27 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε για τις καταστροφικές επιπτώσεις που ήδη έχει η κλιματική αλλαγή στις ανθρώπινες κοινωνίες και για τις πολύ μεγαλύτερες ζημιές που είναι πιθανό να προκαλέσει στο μέλλον. Όσοι αγωνίζονται για τον σοσιαλισμό, πρέπει να παλέψουν για να έρθουν κοντά το αντιπολεμικό κίνημα με το κίνημα για το κλίμα.

13.Αυτός ο πόλεμος αποτελεί μια ακόμα προειδοποίηση ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα είναι άχρηστο και επικίνδυνο. Όλο και περισσότερο, το μόνο που προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι πόλεμοι, περιβαλλοντική καταστροφή, ασθένειες και εξαθλίωση. Οι αγωνιστές του σοσιαλισμού έχουν καθήκον να οικοδομήσουν εξωκοινοβουλευτικά κινήματα και δράση στους χώρους δουλειάς ενάντια σε αυτό το σύστημα -είτε πρόκειται για το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα για το κλίμα, την πάλη ενάντια στον φασισμό ή τους αγώνες για μισθούς στους χώρους δουλειάς- και έτσι να ενισχύσουν και να οικοδομήσουν τα δίκτυα και τις οργανώσεις τους. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε για τη διεθνή σοσιαλιστική επανάσταση που μπορεί να απαλλάξει τον πλανήτη από αυτή την κατάρα. Το σύνθημα του Κάρλ Λίμπνεχτ "στην ίδια μας τη χώρα είναι ο κύριος εχθρός" πρέπει να αποτελέσει τη βάση αυτής της προσπάθειας.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης
15 Μάρτη 2022