5/12: Μονοήμερο εκδηλώσεων για τα 50 Χρόνια ΣΕΚ

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες βρέθηκαν την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στο γήπεδο του Πανελλήνιου για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια του ΣΕΚ κλείνοντας πανηγυρικά μια καμπάνια εκδηλώσεων, συζητήσεων και εξορμήσεων που κράτησε δύο μήνες και συνδέθηκε με τις απεργίες των υγειονομικών, των αγώνα των εργατών της Cosco, των προσφύγων στα καμπς και πολλών άλλων.

Παλιότεροι αγωνιστές με μνήμες από την αντίσταση στη Χούντα και το Πολυτεχνείο, μαζί με νέους μαθητές. Εργάτες της Υγείας που αντιστέκονται στη διάλυση του ΕΣΥ μαζί με τους νικητές απεργούς της efood. Αγωνιστές από ιστορικές μάχες του εργατικού κινήματος μαζί με νεότερους που έκαναν το βήμα να οργανωθούν αυτή την Κυριακή. Μετανάστριες και πρόσφυγισσες που παλεύουν ενάντια στα ρατσιστικά εγκλήματα του Μηταράκη μαζί με εργάτριες που παλεύουν ενάντια στον σεξισμό και έχουν μετατρέψει την 8 Μάρτη σε μέρα απεργιακή.

Όλοι και όλες μαζί, γέμισαν τον Πανελλήνιο, παρακολούθησαν την ταινία “50 χρόνια αγώνες”, και συμμετείχαν στις δύο συζητήσεις “Για ποιά κοινωνία παλεύουμε” και “Για την Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού” με πάνελ ομιλητών και παρεμβάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα διαλείμματα δεκάδες περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας και πρωτοσέλιδων στο διάδρομο, ψάχνοντας να βρουν τους εαυτούς τους και τους συντρόφους τους στις εικόνες κινητοποιήσεων και συζητήσεων από τη Μεταπολίτευση μέχρι την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Το ενδιαφέρον πολλών τράβηξε η έκθεση φωτογραφιών της Γερμανικής επανάστασης του 1918 που κοσμούσε το χώρο της εκδήλωσης μαζί με έκθεση φωτογραφιών της Ρώσικης επανάστασης και τα πανό που είχαν παραχωρήσει τα σωματεία των εργαζομένων των νοσοκομείων Αγ. Σάββας και ΓΝΑ Γεννηματάς, το ΣΕΛΜΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΘΑ και η ΑΔΕΔΥ.

“Ήταν μια πολύ σημαντική μέρα. Εγώ αποφάσισα να οργανωθώ βλέποντας και ακούγοντας σήμερα για αυτά τα 50 χρόνια, για το πώς αυτή η πορεία ξεκίνησε και πήρε το νόημα της μέσα από το Πολυτεχνείο και για την προσπάθεια που κάνει το ΣΕΚ όλα αυτά τα χρόνια για τον αγώνα των εργατών και της νεολαίας”, είπε στη Εργατική Αλληλεγγύη ο Παναγιώτης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ.

Το εορταστικό μονοήμερο έκλεισε με μια εντυπωσιακή συναυλία. Πρώτοι έπαιξαν οι Jazzmatazz. Τραγούδια δικά τους με καυστικό χιούμορ αλλά και αμερικάνικα εργατικά τραγούδια. Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν ο Blue John με τους Steamboats -γνωστοί στο κοινό από την μουσική παρουσία τους στην Απεργιακή 8 Μάρτη- και τον Γιάννη Κασσέτα στο σαξόφωνο χαρίζοντας σε όλους μια καταπληκτική blues funk βραδιά που έκλεισε, αρκετά αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα, υπό το άκουσμα της Διεθνούς.

“Επιστρέφουμε στο Βόλο με πολύ μεγάλη έμπνευση από το σημερινό μονοήμερο”, μας είπε η Τζένη, φοιτήτρια. “Στον Βόλο είμαστε ένας φοιτητικός κυρίως πυρήνας του ΣΕΚ. Σήμερα αποκτήσαμε ένα ακόμα νέο μέλος. Από αύριο έχουμε να οργανώσουμε τη συνέχεια μέσα στις σχολές μας, ξεκινώντας με τη διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έχουμε όμως να βάλουμε μπορστά να συνδεθούμε ακόμα περισσότερο με τους εργατικούς χώρους, να κερδίσουμε κανούρια μέλη. Πρώτα απ' όλα στο νοσοκομείο του Βόλου όπου παρεμβαίνουμε και που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση”.

“Τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά”, δήλωσε στο τέλος της ημέρας η Φαίη, φοιτήτρια δημόσιου ΙΕΚ. “Μας σπρώχνουν όχι μόνο να συμμετέχουμε αλλά και να μπαίνουμε στη δράση”.

Δείτε φωτογραφίες εδώ