9/10/21 - Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Δείτε εδώ φωτό από το συλλαλητήριο

 

Με μαζική συμμετοχή χιλιάδων αντιφασιστών και αντιρατσιστών, προσφύγων, μεταναστών νεολαίων, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων και παρά τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια στον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Την ώρα που κατέβαιναν από τη σκηνή οι μουσικοί Νίκος Γιακουμάκης και Βάσω Μιχαηλίδου και χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, συγκεντρώνονταν μπροστά στην εξέδρα για να ακούσουν τους χαιρετισμούς, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα με χημικά και χτυπώντας με τις ασπίδες.
Οι επιθέσεις των ΜΑΤ δεν περιορίστηκαν στους διαδηλωτές. Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους ενώ παρεμπόδιζαν με ελέγχους τον κόσμο που βρισκόταν στους γύρω δρόμους από το να συμμετέχει στη συγκέντρωση.
Παρά τις προκλήσεις η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με χαιρετισμούς από την Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφο και μία εκ των τεσσάρων τραυματιών από την επίθεση των φασιστών στο Ν.Ηράκλειο, την Παρβανά Αμιρί, προσφύγισσα από το στρατόπεδο της Ριτσώνας, τον Θανάση Καμπαγιάννη, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον Βαγγέλη Γκιγκή, πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, τον Βασίλη Κουκαλάνι, σκηνοθέτη-ηθοποιό, την Άννα-Μαρία Παραθύρα, εκπρόσωπο φοιτητικών συλλόγων Αθήνας, την Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματά και τον Βασίλη Γλέζο εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τον δρόμο και βάδισαν μέχρι το Σύνταγμα από την οδό Σταδίου, αντιμετωπίζοντας συνεχώς τις προκλήσεις των ΜΑΤ. Τα συνθήματα “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί”, “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” που ακούγονταν από την κεφαλή της διαδήλωσης που έφτανε στη Βουλή ως το τέλος της, στην κορυφή της Σταδίου, διέκοπτε κάθε τόσο το σύνθημα “Έξω απ΄την πορεία η αστυνομία”.
Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε το πανό των δικηγόρων της Εναλλακτικής Παρέμβασης και ακολούθησαν με τα πανό τους οι Α΄, Γ΄και Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύλλογος εργαζομένων των νοσοκομείων ΓΝΑ Γεννηματάς και Αγ. Σάββας, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, εργαζόμενοι των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα της Ριτσώνας, του Ελαιώνα και του Σχιστού, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Γεωλογικού, Γεωπονικής, Χημικού, Φιλοσοφικής και ΤΕΑΠΗ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Color Youth, η παιδαγωγική ομάδα Σαματασάββατα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΟΡΜΑ και η Νεολαία Σύριζα.
Κατεβαίνοντας την οδό Πανεπιστημίου οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στα Χαυτεία απ' όπου και αποχώρησαν οργανωμένα μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα.

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας, Δημήτρης Δασκαλάκης / Εργατική Αλληλεγγύη