Πανεργατικό Συλλαλητήριο - Τετάρτη 1/9, 6.30μμ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πανεργατικό Συλλαλητήριο  
Τετάρτη 1/9, 6.30μμ - Προσυγκέντρωση Πλ. Κλαυθμώνος

 

Η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στις 2 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια μετωπική επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη που θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην ιδιωτικοποίησή τους και ταυτόχρονα θα δώσει ένα μεγάλο δώρο στα κερδοσκοπικά Funds.

Το πιο μεγάλο πλιάτσικο

Θέλουν να μας πάνε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου η ασφάλιση, αντί να είναι η συλλογική προσπάθεια να στηριχτούν αυτοί που δεν μπορούν να δουλέψουν, γίνεται πλέον ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σχεδιάζουν να δώσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης τα επόμενα χρόνια, 70 δις ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια.

Ο κάθε εργαζόμενος θα «αποφασίζει» αν τα χρήματα του “ατομικού κουμπαρά” της επικουρικής του ασφάλισης θα τα τζογάρει η ιδιωτική εταιρία που θα τα διαχειρίζεται, σε “προϊόντα” υψηλού, μεσαίου, ή χαμηλού ρίσκου. Τα χαμηλού ρίσκου δεν θα έχουν καμία απόδοση και η επικουρική θα είναι ψίχουλα. Αντίθετα τα υψηλού ρίσκου θα έχουνε μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα και να μην πάρεις ποτέ τίποτε, όπως έχει γίνει δεκάδες φορές με ιδιωτικές εταιρίες που φαλίρισαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.

Για τους παλιότερους εργαζόμενους, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα παίρνουν τη σύνταξή τους κανονικά. Λένε ψέματα, γιατί χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης από τους νεότερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν τα κατάφερε, παρόλα τα χτυπήματα που επέφεραν στην κοινωνική ασφάλιση. Τους σταμάτησε κάθε φορά ένα δυνατό εργατικό κίνημα που τίναξε στον αέρα όλες τις επιθέσεις τους. Με τους αγώνες μας για την υπεράσπιση του

ασφαλιστικού, ξηλώσαμε υπουργούς και βοηθήσαμε να ανατραπούν κυβερνήσεις. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα.

Οι εργαζόμενοι δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη δύναμη με τις πιο μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου. Μέσα σε ένα μήνα προχωρήσαμε σε τρείς πανεργατικές απεργίες και δεκάδες χιλιάδες απεργοί νέκρωσαν τους χώρους δουλειάς και βγήκαν μαζικά στους δρόμους σε μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια.

Τώρα η κυβέρνηση είναι ακόμη περισσότερο στριμωγμένη.

Ο Μητσοτάκης προγραμμάτιζε να το ψηφίσει τον Ιούλιο αλλά το ανέβαλε, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του κινήματος και παζάρευε με την ΕΕ νέο μνημόνιο, για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά την μαύρη τρύπα που αφήνει στα δημόσια ταμεία το νέο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, αντί για μέτρα για τη δημόσια Υγεία, η ΝΔ απολύει εργαζόμενους από τα νοσοκομεία με πρόσχημα ότι είναι ανεμβολίαστοι. Προσπαθεί να φορτώσει την δική της καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στους εργαζόμενους της Υγείας που κράτησαν όρθια την κοινωνία πριν από ένα χρόνο όντας στην πλειοψηφία τους ενεμβολίαστοι, και αυτό ξεσηκώνει την οργή των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές, είναι ένα ακόμη δείγμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Της πολιτικής που προσλαμβάνει μπάτσους και όχι πυροσβέστες, και που τα δίνει όλα, ακόμη και τα δάση, στα αρπακτικά χέρια των πλούσιων επιχειρηματιών φίλων της, ξεσηκώνοντας την οργή όλης της κοινωνίας.

Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο να οργανώσουμε τους χώρους μας και να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 στις 6.30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος. Παρόλο που τα συνδικάτα ολιγώρησαν και δεν κάλεσαν πανεργατική απεργία όπως είχαν προτείνει ο Συντονισμός και το Συντονιστικό, το συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει σταθμό για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Και να συνεχίσουμε με την κινητοποίηση της Υγείας στις 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, και την πανεργατική κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ