10/6/21 – Πανεργατικός Απεργιακός ξεσηκωμός στην Αθήνα

Πανεργατικός σεισμός πολλών ρίχτερ ήταν η σημερινή απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Δεκάδες χιλιάδες απεργών πλημμύρησαν τους δρόμους της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και του Συντάγματος, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Η πικέτα του Συντονισμού Eργατικής Αντίστασης «Stop στον Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη» έγινε ανάρπαστη.

Η απεργία παρέλυσε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ενημέρωσης, κράτησε τα πλοία δεμένα στα Λιμάνια κόντρα στην προσπάθεια των εφοπλιστών να την απαγορεύσουν δικαστικά, ακινητοποίησε τρένα και προαστιακό, ακύρωσε πτήσεις, συνολικά νέκρωσε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. 

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των Ομοσπονδιών και των Σωματείων που κατέβηκαν στη συγκέντρωση με τα πανό τους. ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Σχολεία, Δήμοι, Υπουργεία, Συγκοινωνίες, Τράπεζες, Ναυπηγεία, Λιμάνια, Κούριερ, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό, εργάτες της Τέχνης, όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης έδωσαν βροντερό παρών. Οι εργάτες από τα Λιπάσματα Καβάλας που έχουν στήσει σκηνές έξω από το Υπουργείο Εργασίας ξεσήκωναν όλη την πορεία με τα καπνογόνα και τα συνθήματά τους.

Από τις πιο μαζικές και δυναμικές παρουσίες είχε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που συγκροτήθηκε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Κλαυθμώνος. Εκεί, πίσω από το πανό με το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», συσπειρώθηκαν μια σειρά σωματεία νοσοκομείων (Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι από Αγία Όλγα, Ερυθρό και Δρομοκαΐτειο), αντικαπιταλιστικά σχήματα και συνδικάτα στον Τουρισμό, τα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό μαζί με το κατειλημμένο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, σωματεία και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καθαρίστριες από τον Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Οικονομικών, το σωματείο εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ, συνταξιούχοι της Εθνικής και μια σειρά ακόμα σωματεία και Ομοσπονδίες.

Μαζί τους διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, το ΣΕΚ στις σχολές, οι μαθητές/τριες Anticapitalista. “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο” ήταν το σύνθημα στο πανό του ΣΕΚ που συμπύκνωνε το μήνυμα της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Ακολουθούσαν μια σειρά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς.

Για την επιτυχία της πανεργατικής, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης είχε πρωτοστατήσει τις προηγούμενες μέρες με εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές. Ενώ για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση ναύλωσε λεωφορεία που ξεκίνησαν από μια σειρά περιοχές για να κατεβάσουν τους απεργούς. Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του καλούσαν σε άμεση απεργιακή κλιμάκωση για να μην φτάσει καν να ψηφιστεί ο νόμος. Η πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη ανοίγει αυτή τη δυνατότητα για όλους.

Ο σημερινός απεργιακός ξεσηκωμός δείχνει ότι η απόπειρα της κυβέρνησης να τσακίσει εργασιακά δικαιώματα και συνδικάτα μπορεί να ανατραπεί μαζί με την ίδια και όλη την πολιτική της και να ανοίξει τον δρόμο για την εργατική εναλλακτική. Το διήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2021 στις 10-11 Ιούλη στη Γεωπονική, στο οποίο καλούσαν σήμερα οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του ΣΕΚ, με τίτλο «Ένα σύστημα σε κρίση, η πάλη για να το αλλάξουμε» θα έχει στο κέντρο του αυτή την προοπτική.

Δείτε φωτογραφίες εδώ