6/11/20 - 12 Nοέμβρη: Πανελλαδική μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων
12 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Στις πύλες των νοσοκομείων

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8-10πμ ΠΟΕΔΗΝ
 
Απέναντι στην πανδημία, ασπίδα η δύναμη των αγώνων μας
• Μαζικές προσλήψεις για τα νοσοκομεία ΤΩΡΑ! • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας
 

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκάλεσε το διάγγελμα του Μητσοτάκη. Tελικά η κυβέρνηση επέλεξε κατόπιν εισήγησης των «ειδικών» τον μεσαιωνικό δρόμο του λοκντάουν. Είναι η μεγαλύτερη παραδοχή του πόσο άχρηστοι και απάνθρωποι είναι όλοι αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για προσλήψεις στα νοσοκομεία και παντού αλλού. Λουκέτο στην εστίαση, μάσκες παντού και για την ουσία ούτε λέξη. Καμία πρόσληψη στο ΕΣΥ, καμία αλλαγή στα σχολεία με τα συνωστισμένα πολυπληθή τμήματα, στη συχνότητα δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κανένα μέτρο στα εργοστάσια που δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. Μπόλικη δόση ατομική ευθύνης αλλά και κούνημα δακτύλου για τις κριτικές απέναντι στους «ειδικούς» επιστήμονές τους. Όλα αυτά την στιγμή που εξελίσσονται η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε κοινά κρεβάτια ή ΜΕΘ. Με το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα όρια του, (στην αρχή ακόμα του χειμώνα) και την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε εργαζόμενους δημοσίων νοσοκομείων αλλά και νοσηλευόμενων.

Η κυβέρνηση έξι μήνες τώρα δεν έκανε τίποτα! Τρέχει να προλάβει το φούντωμα της πανδημίας, με μπαλώματα και ξεχαρβαλώνοντας την συνολική λειτουργία της δημόσιας περίθαλψης. Με την μετατροπή, ανοιχτά ή  μουλωχτά των νοσοκομείων σε μονάδες μιας νόσου, καταργώντας ή συγχωνεύοντας κλινικές και τμήματα, με τις μετακινήσεις προσωπικού από ήδη αποδυναμωμένες μονάδες υγείας για να καλύψουν τα κενά, με την οδηγία που καταργεί το 80% των χειρουργείων, με την αισχρή μεταχείριση του υγειονομικού προσωπικού με καραντίνα 7 ημερών και όχι 14ήμερη όπως ισχύει για όλους τους άλλους, με την απουσία οργάνωσης της πρόληψης και προστασίας, με  συνεχή τεστ και πάνω από όλα με την πριμοδότηση και την κερδοσκοπία του Ιδιωτικού τομέα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για τα κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία δεν φταίει ότι οι υγειονομικοί πάμε στις ταβέρνες, αλλά ότι δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, με εξαντλητικές βάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς τους αναγκαίους χώρους, αποστάσεις και φυσικά χωρίς να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά συνεπικουρούνται από τις μεθοδεύσεις των διοικήσεων να αποκρύπτουν κρούσματα, να μην βγάζουν σε καραντίνα όσους θα έπρεπε γιατί θα κλείσουν ολόκληρα τμήματα. Ο Μητσοτάκης όμως με τους «ειδικούς» του κεντράρει στην εστίαση και όχι στους μαζικούς εργασιακούς χώρους.

Με αυτά τα βήματα φτάσαμε στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, στον «Άγιο Σάββα» να μετράμε πάνω από είκοσι κρούσματα σε εργαζόμενους και περίπου δέκα σε νοσηλευόμενους, με τη μία ογκολογική κλινική να κλείνει και να βγαίνουν σε καραντίνα πολλοί συνάδελφοι.

Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί το νοσοκομείο με την οργάνωση του σωματείου για να υποχρεωθούν διοίκηση, ΥΠΕ και Υπουργείο σε μία μέρα να βρίσκουν 1200  rapid  test  για όλο το προσωπικό, να έρθουν τα συνεργεία του Δήμου για απολύμανση και να βγαίνουν περισσότεροι συνάδελφοι σε καραντίνα. Μόνο μετά από αυτόν τον ξεσηκωμό υποχρεώθηκε ο Κικίλιας να υποσχεθεί τακτικά τεστ για όλους τους υγειονομικούς. Αντίστοιχες εικόνες έρχονται από πολλά σημεία δυστυχώς, είκοσι κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ, είκοσι τέσσερα στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Στα Ιωάννινα που μέσα σε ένα μήνα φτάσανε από μία κλινική για  covid19 να φτιάξουν έξι, φτάσανε με τη σωρεία των περιστατικών να τα μεταφέρουν σε άλλα νοσοκομεία του νομού. Τρία μέτρα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της πανδημίας:

• Πρώτο, μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ εδώ και τώρα, τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων.
• Δεύτερο, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
• Τρίτο, μέχρι 15 μαθητές στα τμήματα, προσλήψεις στα σχολεία, αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προστασία σε όλους τους χώρους δουλειάς, μαζικά τεστ, άδειες και ρεπό.

Στις 12 Νοέμβρη η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε στάση εργασίας 8-10πμ και συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων. 

Ο τρόπος για να τα κερδίσουμε είναι η απεργιακή κλιμάκωση. Οργανώνουμε σε όλα τα νοσοκομεία παραστάσεις διαμαρτυρίας συγκροτώντας επιτροπές αγώνα και καλώντας τα σωματεία μας. Δεν μας εμποδίζουν οι κάθε λογής φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που έχουν βάλει στον πάγο τις κινητοποιήσεις, τάχα μου για την «ασφάλεια». Ξέρουμε ότι την ασφάλεια την περιφρουρούν οι διεκδικήσεις μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων ρίχνει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση και την επιτυχία της πανελλαδικής ημέρας δράσης στις πύλες κάθε νοσοκομείου και κέντρου υγείας. Καλούμε την ΟΕΝΓΕ και όλες τις ενώσεις των γιατρών να αποφασίσουν άμεσα την συμμετοχή τους στις 12 Νοέμβρη .Καλούμε όλους και όλες στην ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα, σε μαζικές γενικές συνελεύσεις στα προαύλια προκειμένου να μαζικοποιηθεί η πανελλαδική μας κινητοποίηση. Συντονιζόμαστε προκειμένου η 12 Νοέμβρη να γίνει το εφαλτήριο για να κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, για να τελειώνουμε με την δολοφονική κυβέρνηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ