7/10/20 - Το ιστορικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο

Η ημέρα της νίκης! H Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση! Οι ναζί να μπουν φυλακή! Συνεχίζουμε!

Φωτογραφίες από το μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες πλημμύρισαν από νωρίς το πρωί τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ένα ανεπανάληπτο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών.

Δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες, καταλήψεις σχολείων, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικείες συλλογικότητες, σύνδεσμοι φιλάθλων, πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, κόμματα και οργανώσεις από όλο το φάσμα της Αριστεράς, οργανώσεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, κοινότητες μεταναστών και πρόσφυγες, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΠΑΜΕ και χιλιάδες απλός κόσμος βροντοφώναξαν έξω από το Εφετείο “Οι ναζί στη φυλακή!”, σε μια διαδήλωση που όσο έφτανε το μάτι από τις δυο πλευρές της λ. Αλεξάνδρας δεν είχε τέλος.

Οι πρώτες εικόνες από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο έκαναν αστραπιαία τον γύρο του κόσμου. Στην κεφαλή της πορείας που προηγήθηκε, από τους Αμπελόκηπους προς το Εφετείο, βρέθηκαν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, θύματα της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής μαζί με τους συνηγόρους τους της πολιτικής αγωγής.

“Ήρθαμε στην Ελλάδα να εργαστούμε. Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι, είναι εργάτες, όπως είμαστε κι εμείς. Είμαστε όλοι αδέρφια και φίλοι. Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή θα καταδικαστεί, και όλα θα πάνε καλά αν είμαστε όλοι μαζί”, χαιρέτισε ο Σαάντ Αμπού Χαμέντ, Αιγύπτιος αλιεργάτης, από την εξέδρα που είχαν στήσει συλλογικότητες και φορείς μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ απέναντι από το Εφετείο.
Καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος και στη συνέχεια μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με τα υπόλοιπα θύματα των ταγμάτων εφόδου για να ακούσουν την απόφαση.

Τον λόγο πήραν επίσης και μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες, ανάμεσά τους ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και στη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας 'Η Ενότητα', η Ναταλία, μαθήτρια, η Αλεξάνδρα από το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, ο Στέλιος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης, ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ. Διαβάστηκαν και διεθνείς χαιρετισμοί από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία και αλλού.

Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ακολουθήθηκε από πανηγυρισμούς τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στη λαοθάλασσα απ' έξω.

Αμέσως μετά, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στη διαδήλωση με αύρες και δακρυγόνα. Πρόκειται για μια δολοφονική επίθεση, με χημικά που πλήττουν το αναπνευστικό και ενώ ο κόσμος ήταν στριμωγμένος και δεν μπορούσε να αποχωρήσει.

Ωστόσο τα μπλοκ των διαδηλωτών και διαδηλωτριών ξανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και προχώρησαν σε μια πανηγυρική διαδήλωση για να γιορταστεί η απόφαση και να ανοίξει από τώρα η επόμενη φάση της μάχης. Το μαζικό συλλαλητήριο βάδισε στην Κηφισίας και έστριψε στη
Βασιλίσσης Σοφίας, καταλήγοντας στο Σύνταγμα όπου έγινε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής συμμορίας.

Την ίδια ώρα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις γίνονταν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αθήνας, και όλα τα μάτια της Ευρώπης ήταν στραμμένα πάνω στο αντιφασιστικό κίνημα. Η συνέχεια της μάχης είναι η διεκδίκηση να λάβουν οι -κατάδικοι πλέον- ναζί τις μεγαλύτερες δυνατές ποινές και να συλληφθούν και φυλακιστούν άμεσα. Συνεχίζουμε με την οργάνωση του αντιρατσιστικού διήμερου της ΚΕΕΡΦΑ στις 17 και 18 Οκτώβρη, σε συντονισμό με το διεθνές κίνημα που σήμερα γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες νίκες του.

Ρεπορτάζ: Αφροδίτη Φράγκου
Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας, Μάνος Νικολάου