19/6/20 - Εκλογές ΣΕΗ - Στηρίξτε την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΗ 2020

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Οι εκλογές του Σωματείου μας βρίσκουν τον κόσμο της εργασίας αντιμέτωπο με την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της, την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση μέσα από ένα αποδυναμωμένο και υποστελεχομένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και την λυσσαλέα της προσπάθεια να αποδεκατίσει τα ήδη χτυπημένα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονιακών πολιτικών, εργασιακά δικαιώματα υπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα και κεφάλαιο.

Παράλληλα προσπαθεί να μετατρέψει σε «κανονικότητα» μια σειρά απαγορεύσεων και περιορισμών σε δικαιώματα και ελευθερίες με την κραυγαλέα υποκριτική δικαιολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας και το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης». Αυτή η κρίση όμως είναι και βαθιά κοινωνική καθώς γιγαντώνονται οι διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, σε εργοδοσία και εργάτες, εργαζόμενους και ανέργους, ντόπιους και πρόσφυγες – μετανάστες.

Τα μέτρα που αφορούν τον Πολιτισμό είναι μηδαμινά και εξευτελιστικά ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, απόλυτη άγνοια των τεχνών και των εργατών τους, αδιαφανείς διαδικασίες και απ’ ευθείας αναθέσεις των ελάχιστων χρημάτων της έκτακτης επιχορήγησης. Φέρνουν δε στο φως «επικείμενα χρόνια νοσήματα» του δικού μας ασθενούς που είναι το Θέατρο.

Είναι λοιπόν ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του γεννά η συνθήκη της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στο χώρο της δουλειάς μας, αλλά και για τα πάγια αιτήματα του κλάδου μας που χρονίζουν.

Για Κλαδική Σύμβαση:
Συλλογική σύμβαση για όλους τους ηθοποιούς, σε κρατικά και ελεύθερο θέατρο ως μισθωτών. Να καταργηθεί το καθεστώς της απλήρωτης πρόβας καθώς και η δυνατότητα ασφάλισης με τίτλους κτήσης, εργόσημα και 3ωρα-4ωρα ένσημα.

Για επίδομα – ανεργία:
Επίδομα για όλους, ανεξαιρέτως, τους εργάτες τις τέχνης (με αναδρομική ισχύ για όσους μέχρι τώρα δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα) για όσο διάστημα υπάρχει η απειλή του κορωνοϊού, είτε μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις του θεάματος, είτε υπολειτουργούν βάσει των μέτρων ασφαλείας, μέχρι τα θέατρα να λειτουργήσουν κανονικά και με κανέναν περιορισμό πληρότητας λόγω πανδημίας.

Για τις επιχορηγήσεις:
Αύξηση του ποσού των θεατρικών επιχορηγήσεων. Περισσότερα χρήματα και ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.

Για την εκπαίδευση:
Ακαδημία Τεχνών: Δημιουργία Ακαδημίας Τεχνών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Δημόσια Δωρεάν θεατρική παιδεία. Ίδρυση Ανώτατης Δραματικής Σχολής του ΣΕΗ. Μείωση του αριθμού των σχολών που θα παρέχουν πτυχίο καθώς και ορισμός συγκεκριμένου αριθμού σπουδαστών σε κάθε σχολή. Κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων από το ΥΠ.ΠΟ, οι σχολές θα αποφασίζουν ποιοι θα μπαίνουν/βγαίνουν στις σχολές. Επιχορηγήσεις από το κράτος για την μείωση των διδάκτρων και την βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων των σχολών και της ποιότητας των σπουδών και υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Πτυχία (ισοτιμία): Επικύρωση της ισοτιμίας των πτυχίων των δραματικών σχολών και ισοτίμηση πτυχίων αποφοίτων δραματικών σχολών και μετά το 2003. Ισοτίμηση πτυχίων εξωτερικού.

Για τα ΔΗΠΕΘΕ:
Ισχυροποίηση και ανάπτυξη του δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ με επιπλέον επιχορηγήσεις και κατάταξής τους ως κρατικά θέατρα (στα πρότυπα του Εθνικού θεάτρου και του ΚΘΒΕ).

Για το μητρώο:
Το περίφημο Μητρώο μπορεί με προϋπόθεση τη συμμετοχή του Σωματείου, να γίνει εργαλείο συμπερίληψης των συναδέλφων και όχι αποκλεισμού τους από την πλευρά του Υπουργείου. Σύσταση ομάδας εργασίας και διαλόγου για τον τρόπο και τους όρους που θα διέπουν την συμπλήρωση και την τακτική ενημέρωση του από το Σωματείο.

Κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου μας αλλά και συμπόρευση με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που πλήττονται εξ ίσου από τις αντεργατικές πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης. Ενωμένοι σε ένα μαζικό εργατικό κίνημα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και για πολλούς από ότι ο καθένας μόνος του.

Συμμετοχή στους αγώνες και τα κινήματα που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, τσάκισμα του φασισμού και του ρατσισμού, ισότητα των φύλων, δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, σωτηρία του περιβάλλοντος. Ενάντια σε στερεότυπα, νόρμες και διαχωρισμούς που επιβάλει το σύστημα. Δεν μας αρμόζει ως καλλιτέχνες να βρισκόμαστε έξω από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, σε αντίθεση με τους «χορηγούς», τους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Σε καλούμε να βρεθούμε μαζί. Και στις κάλπες του Σωματείου αλλά πολύ περισσότερο στις κινητοποιήσεις όλο το επόμενο διάστημα

Υποψήφιοι με τις Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (μέχρι τώρα)
Αλφόνσο Θανάσης
Αντωνάκος Αντώνης
Αυχιανές Νέστωρας
Καλομοίρη Πολυτίμη Αλεξάνδρα
Κατσανούλη Πέρσα
Κουκαλάνι Βασίλης
Λαμπάτος Γιώργος
Μαρτζούκος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδου Τζόυς
Μπαλατσούρα Χρυσούλα
Μπράϊλα Μαρία
Πίττα Τατιάνα
Πρεβεδώρου Σταυρίνα
Σκλάβου Δήμητρα
Στυλιανού Σοφία
Υψηλάντη Κυριακή
Χαγιάτη Δέσποινα
Χατζηνικολάου Βαγγελης
Χρηστίδης Νίκος
Χριστοφυλλάκης Νίκος