11/4/20 - Αντίο Περικλή

Με τον Περικλή Κοροβέση που χάσαμε σήμερα το πρωί, είχαμε μια μακρόχρονη κοινή πορεία ξεκινώντας από τα νεανικά μας χρόνια. Νεολαίοι μαζί στην ΕΔΑ ζήσαμε τις μάχες με τους ΕΚΟΦίτες και όλους τους αγώνες της περιόδου που σημαδεύτηκε από την ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958, τα Ιουλιανά του 65 μέχρι το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967. Ο Περικλής σαν ηθοποιός άπλωνε τη δράση του και στο θέατρο με τις παραστάσεις στη Νέα Ιωνία.


Εκείνες οι εμπειρίες μας οδήγησαν να περάσουμε στην επαναστατική αριστερά και να βρεθούμε μαζί στις προσπάθειες για τη συγκρότησή της. Ο Περικλής με τους «Ανθρωποφύλακές» του έπαιξε κεντρικό ρόλο για να δημιουργηθούν Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο και βέβαια στην Ελλάδα από το 1970. Με τη «Μαμή» που κυκλοφορούσε σαν μηνιάτικη εφημερίδα νόμιμα στο εξωτερικό και παράνομα στο εσωτερικό και με το περιοδικό «Επανάσταση» με το περιβόητο άρθρο του «Προπαγάνδα των όπλων: ο προηγούμενος σταθμός της επανάστασης» που κατέληγε ως εξής:


«Η τάση της δυναμικής αντίστασης, όπως είμαστε σε θέση να τη δούμε ύστερα από τριάμισυ χρόνια της δικτατορίας, άσχετα από όποια μορφή κι αν εκδηλώθηκε, ήτανε περισσότερο η ανακάλυψη της αναγκαιότητας της βίας σαν αντιδιαστολή στο πέρασμα του σοσιαλισμού δια της κυρίας εισόδου του κοινοβουλίου».


Αυτό το ρεύμα υπηρέτησε ο Περικλής στη διαδρομή του που γνώρισε πολλούς σταθμούς. Συνεργάστηκε με τον Λέοντα Αυδή, όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της δημοτικής κίνησης του ΚΚΕ στην Αθήνα και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν επικεφαλής ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος και εκλέχτηκε βουλευτής. Αλλά συγκρούστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά και αποχώρησε και από τη Βουλή και από το κόμμα.
Έστω κι αν δεν βρεθήκαμε ξανά στην ίδια οργάνωση, δώσαμε πολλές μάχες μαζί με τον Περικλή. Ήταν συμπαραστάτης όταν οδηγήσαμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε δίκη και καταδίκη το 1999. Βρεθήκαμε μαζί στην Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 ενάντια στους G8. Ήταν συμπαραστάτης ξανά το 2014 όταν Χρυσαυγίτης μήνυσε την Εργατική Αλληλεγγύη, την Κατερίνα Θωίδου και τον Πάνο Γκαργκάνα γιατί τον αποκάλεσαν φασίστα. Και το 2018 ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που καλούσαν να ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στις 17 Μάρτη.

Έτσι θα τον θυμόμαστε τον Περικλή, σαν σύντροφο μαχητή στον κοινό αγώνα για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.


Μαρία Στύλλου, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα