8/3/20 - Απεργιακή 8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών

Δείτε εδώ φωτό από τη μεγαλιώδη διαδήλωση της απεργιακής 8 Μάρτη.

 

 

Αμέσως μετά τη διαδήλωση η "Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση":

8/3/20 - Απεργιακή 8 Μάρτη

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών.

Ιδιαίτερα τις εκατοντάδες προσφύγισσες και πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μαλακάσα, το Σχιστό, τον Ελαιώνα και την Κόρινθο που βρέθηκαν εκεί μαζί με τα παιδιά τους. Αλλά και τις μετανάστριες και τους μετανάστες από την κοινότητα του Καμερούν και άλλες χώρες της Αφρικής που διαδήλωσαν πλάι πλάι με όλες και όλους μας.

Η κραυγή τους για ελευθερία, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις, για άσυλο και στέγη, για νομιμοποίηση και χαρτιά, για πρόσβαση στη δημόσια υγεία και παιδεία, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όλα τα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακούστηκε δυνατά στις ομιλίες τους.

Το ίδιο δυνατά ακούστηκαν όλες οι διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος από όσες πήραν το λόγο: συνδικαλίστριες από τα νοσοκομεία, τις τράπεζες, τα υπουργεία, τη ΔΕΣΦΑ και άλλους χώρους, φοιτήτριες από τα πανεπιστήμια, αγωνιστές και αγωνίστριες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οργανώσεις της Αριστεράς. Όλες και όλοι έστειλαν το μήνυμα ότι έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε το σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία και κάθε μορφή καταπίεσης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συγκέντρωσης, μας ξεσήκωσαν οι Stockholm Syndrome, ο Πέτρος και ο Γιώργος από τους Προφίλ, οι Ορίζοντες, η GingerEla με ένα δυνατό drag show και οι Αδέσποτες Σκύλες με τα συγκλονιστικά ανατρεπτικά νούμερά τους που έδωσαν και το σήμα της έναρξης της πορείας φωνάζοντας δυνατά «Στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο». Επικεφαλής της μαζικής ενωτικής διαδήλωσης ήταν τα πανό της «Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη» και ακολουθούσαν δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+, πρόσφυγες και μετανάστες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς.
«Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών», «Τρανς, γκέι και λεσβίες, είμαστε παρούσες σε όλες τις πορείες», «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά, κάτω τα μέτρα τα ρατσιστικά», «Εχθρός για την υγεία ο κορονοϊός, μαζί και ο Κικίλιας και ο καπιταλισμός», «Σεξισμός - ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία προς το Σύνταγμα και τη Βουλή και στη συνέχεια στους δρόμους της Αθήνας μέχρι την Ομόνοια και την πλατεία Κλαυθμώνος.

Με την κινητοποίησή μας ενώσαμε τη φωνή μας με τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές που βγήκαν ταυτόχρονα στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας -από τη Θεσσαλονίκη, τη Ξάνθη, τα Γιάννενα και την Πάτρα μέχρι το Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο- αλλά και με τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που τίμησαν αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν η κορύφωση μιας πολύμηνης καμπάνιας με εκδηλώσεις, περιοδείες και αφισοκολλήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές. Σαν «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη» δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για τις επιτυχία τους, για να μετατρέψουμε όπως και πέρσι την 8 Μάρτη σε ημέρα απεργίας, αγώνα και διεκδικήσεων όλου του κινήματος.

Με την έμπνευση που μας έδωσε ο σημερινός ξεσηκωμός θα συνεχίσουμε σε όλες τις μάχες, για να ανατρέψουμε τις σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, για να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε από το σύστημα που γεννά την καταπίεση.

Το πρώτο μας άμεσο ραντεβού είναι στις 21 Μάρτη, στη Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 3μμ στην Ομόνοια και στις αντίστοιχες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.

Παλεύουμε-Διεκδικούμε-Απεργούμε! Και θα νικήσουμε!

Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη
8/3/2020

Δείτε το FB της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1304430519753344&id=1001226236740442&__tn__=K-R

Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη/ Κυριάκος Μπάνος