6/11/19 – Ημέρα αντιφασιστικής νίκης στο Εφετείο

Δείε εδώ φωτό από τη συγκέντρωση

 

Ημέρα νίκης για το αντιφασιστικό κίνημα ήταν η σημερινή με την πιο μαζική και ενωτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθόταν για να απολογηθεί ο φύρερ της ναζιστικής συμμορίας Νίκος Μιχαλολιάκος.

Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, θύματα της ναζιστικής οργάνωσης, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, όλη η Αριστερά μαζί, απαίτησαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και την επιβολή των μέγιστων ποινών στην ηγεσία της και όλους τους κατηγορούμενους.

Από το μετρό Αμπελοκήπων ξεκίνησε την πορεία της προς το Εφετείο η ΚΕΕΡΦΑ έχοντας μαζί της με τα πανό τους την ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Παντείου, της Φιλοφοφικής, της ΑΣΚΤ και του Παιδαγωγικού, τις δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Ανταρσία στην Κοκκινιά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Στο ίδιο σημείο συγκροτήθηκε και το ΠΑΜΕ. Επικεφαλής στα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ μπήκαν οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Τάκης Ζώτος και Κώστας Παπαδάκης, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, πλάι στον Χαντίμ Χουσεϊν, πατέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας. Ακολουθούσαν όλα τα πανό και τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Τα αντιφασιστικά συνθήματα “Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής”, “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” εναλλάσονταν με τα αντιρατσιστικά “Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”, “Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι”, “Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά, ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά”, καταγγέλοντας τις ρατσιστικές πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Έξω από το Εφετείο οι εκατοντάδες διαδηλωτές ενώθηκαν με όλους τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

Παρούσα όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα που λίγο νωρίτερα, βγαίνοντας από το μετρό Αμπελοκήπων, είχε συναντηθεί με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ και είχε μιλήσει με τον πατέρα του Σ. Λουκμάν. Στο Εφετείο βρίσκονταν επίσης με τα πανό τους η ΠΕΝΕΝ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η YRE, η ΟΡΜΑ, το ΕΕΚ, η Κίνηση “Μη μένεις στο σκοτάδι” και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τα συνθήματα εντάθηκαν και μαζί με τις συγκλονιστικές ομιλίες που ακολούθησαν έφτασαν δυνατά μέσα στη δικαστική αίθουσα. Το λόγο πήραν ο Κώστας Παπαδάκης, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Στάθης Γκότσης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Χαντίμ Χουσεϊν, ο Κώστας Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας, ο Ναϊμ Ελγαντούρ από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Γιάννης Μιχάλαρος από την ΟΡΜΑ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που σε όλη τη διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων τους τελευταίους μήνες περιφρουρούσαν το Εφετείο και εμπόδιζαν συστηματικά τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες να μπουν στην αίθουσα, είχαν αυτή τη φορά ενισχυθεί και από διμοιρίες των ΜΑΤ. Έτσι αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ την μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση που απαίτησε να μπουν βαθιά στην φυλακή οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι. Ενώ, όπως μετέφεραν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, ίδια εικόνα με ισχυρή αστυνομική παρουσία επικρατούσε και μέσα στην αίθουσα του Εφετείου.

Την απολογία του Μιχαλολιάκου θα ακολουθήσουν τις επόμενες βδομάδες η πρόταση της εισαγγελέως, οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και της υπεράσπισης και, τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου. Θα είναι οι επόμενες μεγάλες στιγμές της δίκης της Χρυσής στις οποίες το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει μαζικό και δυναμικό παρών πατώντας πάνω στη σημερινή επιτυχία. Για την οριστική νίκη, την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Ρεπορτάζ: Λένα Βερδέ Φωτό: Κυριάκος Μπάνος