16/7/19 - ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2019

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το Μαρξισμό 2019

Κέντρο οργάνωσης όλων των αγώνων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος την επόμενη περίοδο έγινε το τετραήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών “Μαρξισμός 2019”. Το ετήσιο φεστιβάλ του ΣΕΚ πραγματοποιήθηκε στη Νομική Αθήνας από τις 11 έως τις 14 Ιούλη, μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η επιτυχία του εκφράστηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, νέων και παλιών, όσο και στην πλούσια πολιτική συζήτηση που συνόδεψε τις συζητήσεις του. Από την κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας για τα αποτελέσματα των εκλογών που μετατράπηκε σε αντικυβερνητική συζήτηση για τη μάχη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία μέχρι το πανηγυρικό κλείσιμο με τίτλο “Ένα φάντασμα πλανιέται”, οι επαναστατικές ιδέες και απαντήσεις που έχει ανάγκη η Αριστερά για να οδηγήσει τους αγώνες στη νίκη βρέθηκαν στο κέντρο.

Οι σημερινές μάχες δέθηκαν με την ιστορία του εργατικού κινήματος, με τη μαρξιστική θεωρία, με την επαναστατική παράδοση και προοπτική. Η ενεργή συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών, ανέργων, συνταξιούχων, ντόπιων και μεταναστών σε κάθε συζήτηση ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του τετραήμερου.

Στις 45 συζητήσεις του φεστιβάλ, συμμετείχαν περισσότεροι από 60 ομιλητές και ομιλήτριες, έγιναν 435 παρεμβάσεις από τα κάτω, 9 με 10 τοποθετήσεις κατά μέσο όρο σε κάθε συζήτηση. Η πολιτική κουβέντα που εξελισσόταν στις γεμάτες αίθουσες συνεχιζόταν και στα διαλείμματα, κύρια γύρω από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο που είχε μεταφερθεί στη Νομική με μια εντυπωσιακή έκθεση βιβλίου.

Τρεις εκθέσεις φωτογραφίας κοσμούσαν τους διαδρόμους της Νομικής, οι δύο για το διεθνές και το ελληνικό 1989 και η τρίτη για τους αγώνες του κινήματος σήμερα. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπλήρωσαν την Παρασκευή το βράδυ η προβολή της ταινίας “Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή” του Λεωνίδα Βαρδαρού, την οποία προλόγισε ο Ξενοφώντας Βαρδαρός και το Σάββατο το βράδυ η συναυλία με τους Freaksome που ξεσήκωσαν τον κόσμο στο αίθριο της σχολής.

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ των επαναστατικών ιδεών στην Εργατική Αλληλεγγύη που θα κυκλοφορήσει στις 17 Ιούλη. Επιλεγμένες εισηγήσεις θα ανέβουν βιντεοσκοπημένες τις επόμενες ημέρες, όπως και τα ηχητικά με το σύνολο των συζητήσεων.

φωτό: Κυριάκος Μπάνος, Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας, Αφροδίτη Φράγκου

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο στην Εργατική Αλληλεγγύη