27/6/19 - Απεργία των εργατών στις βιομηχανίες μετάλλου

Απεργία των εργατών στις βιομηχανίες μετάλλου Ζοφερές εικόνες με χιλιάδες απολύσεις πανελλαδικά και κλεισίματα σε μεγάλα εργοστάσια σε έναν από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, αυτόν της βιομηχανίας μετάλλου, ανέδειξε η στάση εργασίας και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) την Πέμπτη 27/6 (δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ). Έξω από τη Βουλή που έγινε η συγκέντρωση της ΠΟΕΜ συγκεντρώθηκαν εργάτες από το εργοστάσιο της Frigoglass στην Πάτρα (που κλείνει), από το εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη (που επίσης κλείνει), από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (υπολειτουργεί), από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (που κυκλοφορούν φήμες ότι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα μπουν σε διαδικασία πτώχευσης), από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (υπολειτουργούν), ενώ στην απεργία συμμετείχαν με στάση εργασίας και εργαζόμενοι από την Ιντρακόμ. Στην κινητοποίηση με το πανό τους πήραν μέρος και μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

"Είμαι εργάτης στην Φριγκογκλάς 34 χρόνια. Είμαι 56 χρονών με τρία παιδιά. Η εργοδοσία έρχεται και μας λέει να πάρουμε 5.000 ευρώ παραπάνω και να κάτσουμε να απολυθούμε ήσυχα και χωρίς φασαρίες. Να φύγουμε να πάμε πού; Μας πετάνε ένα ξεροκόμματο και θέλουν να το βουλώσουμε. Έχουν παντελονιάσει εκατομμύρια ευρώ από δάνεια, δήθεν για να ανοίξουν δουλειές και τώρα μας πετάνε στο δρόμο γιατί θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού. Εμείς θέλουμε τις δουλειές μας, δεν θέλουμε ελεημοσύνη. Να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου τώρα", ανέφερε στην ΕΑ ο Φώτης εργάτης στην Φριγκογκλάς. "Στην Πίτσος μας ανακοίνωσαν πως η μαμά εταιρία (η γερμανική Bosch) δεν θέλει να μας κρατήσει και μέσα στο 2020 θα κλείσουν το εργοστάσιο στην Ελλάδα. 500 εργαζόμενοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή, σχεδόν 300 στην παραγωγή, οι υπόλοιποι στην διοίκηση. Η Bosch πέρσι είχε 12% κερδοφορία και όμως μας κλείνει γιατί είμαστε λέει ασύμφοροι. Η Bosch μας είχε αγοράσει εξημισίας με την Siemens που πήρε δάνειο με σκοπό να δημιουργήσει νέα μονάδα και νέες θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια η Siemens μας έδωσε στην Bosch χωρίς να επενδύσει ούτε ένα ευρώ, και τώρα η Bosch μας πετάει στο δρόμο. Καλούμε τόσο την πολιτική ηγεσία αλλά και την εργοδοσία να κάνουν τα πάντα για να μην χαθούν τόσες θέσεις εξειδικευμένης εργασίας και να μην κλείσει ένα κερδοφόρο εργοστάσιο σαν αυτό στο Ρέντη", ανέφερε ο Χρήστος Κούμπουλας γραμματέας του σωματείου εργαζόμενων.

"Στον πιο βαρύ βιομηχανικό κλάδο της χώρας αυτή τη στιγμή συντελείται μια τεράστια καταστροφή. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται. Μαζί χάνονται απίστευτες υποδομές και μια τεράστια τεχνογνωσία που ήταν δύναμη παραγωγής για τις ανάγκες του απλού κόσμου. Εργοστάσια που φτιάχνουν ψυγεία και πλυντήρια, ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, κλείνουν με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι ανάγκη εδώ και τώρα το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά και να διεκδικήσει την κρατικοποίηση όλων των εργοστασίων που κλείνουν, κάτω από εργατικό έλεγχο για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε αυτή την καταστροφή. Δυστυχώς η συνδικαλιστική ηγεσία είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις για τις τόσο μεγάλες επιθέσεις που δεχόμαστε. Χρειάζεται μεγάλος και συντονισμένος απεργιακός αγώνας για να μπορέσουμε να επιβάλουμε ότι δεν θα χαθούν οι θέσεις εργασίας και δεν θα διαλυθεί η βιομηχανική παραγωγή της χώρας", ανέφερε στην ΕΑ ο Βασίλης Συλλαιδής μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του ΕΚΑ με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ανατολική Αττική. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜ μαζί με εκπροσώπους των σωματείων μπήκαν στη βουλή για να συναντήσουν τους υπεύθυνους των κομμάτων και να τους εκθέσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Φωτό/ρεπορτάζ: Εργατική Αλληλεγγύη / Κυριάκος Μπάνος