9/5/19 - Κάτω τα χέρια από τον ΛΕΠΕΤΕ: Κινητοποίηση συνταξιούχων της Εθνικής

Δείτε εδώ φωτό από την κινητοποίηση

 

Εκατοντάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώθηκαν σήμερα Πέμπη 9 Μάη έξω από το κεντρικό κατάστημα της Αθήνας στην Αιόλου για να διαδηλώσουν μέσα στην προεκλογική περίοδο ενάντια στην παράνομη κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ, τη διάλυση του ΤΥΠΕΤ και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους μεταφέρει στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η κινητοποίηση στις 9 Μάη βγήκε μέσα από την πίεση της βάσης. Στην τεράστια συνέλευση της 11 Απρίλη χιλιάδες συνταξιούχοι της ΕΤΕ, αφού καταψήφισαν διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, αποφάσισαν τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και την διοργάνωση μιας μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στις 9 Μάη, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα αφού το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ απείχε εξ' ολοκλήρου από την οργάνωση της κινητοποίησης. "Εδώ και τώρα εκλογές", ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής καλώντας το νέο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ που συγκροτήθηκε μετά την συνέλευση στις 11 Απρίλη να καλέσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση και να οργανώσει εκλογές στο σύλλογο.

"Πάνω από 900 είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από συναδέλφους που ζητάνε έκτακτη γενική συνέλευση και εκλογές εδώ και τώρα. Δεν πρόκειται να μπούμε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα χρήματα που έχουμε πληρώσει εδώ και δεκαετίες στο κράτος και στην Τράπεζα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Οργανωνόμαστε στη βάση και διεκδικούμε να τα πάρουμε όλα πίσω", τόνισε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης η Ιωάννα Παυλοπούλου μέλος της Επιτροπής Αγώνα και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Μεγάλη ήταν η αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήρε μέρος στην κινητοποίηση αφού εκτός από τον υποψήφιο δήμαρχο με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου που πήρε το λόγο και μίλησε στην συγκέντρωση.(Δες βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/antarsiageitoniesathinas/videos/1921407544631352/), το λόγο στην συγκέντρωση πήρε και ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας (δες βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/antarsiageitoniesathinas/videos/2444798402237801/ ).

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν και η Νίκη Αργύρη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Σοφία Σταματελάτου, συνταξιούχος της ΕΤΕ υποψήφια κοινοτική σύμβουλος στο 60 Διαμέρισμα με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και ο Τάσος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά.

Εκτός από τα πολλά πανό, τις πικέτες και τις σημαίες που είχαν μαζί τους οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ, πανό στην κινητοποίηση είχε φέρει και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια που στήριξε την συγκέντρωση. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων της ΕΤΕ έχει δείξει ξανά και ξανά την ανυποχώρητη στάση της απέναντι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θέτει το ΛΕΠΕΤΕ σε αμφισβήτηση. Δεν είναι μόνο οι 11.000 αγωγές και προσφυγές που έχουν κατατεθεί από την πλειοψηφία των συνταξιούχων της ΕΤΕ, είναι κυρίως οι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμοί τραπεζικών καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα που έχουν αναγκάσει τις διοικήσεις του ΣΣΕΤΕ να μην κάνουν πίσω από το αίτημα για “Αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ”. Η 9 Μάη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είχε τεράστια επιτυχία.

Στην Αθήνα η μεγάλη συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση που αφού μέσω της Σοφοκλέους έφτασε μπροστά στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ στη Δραγατσανίου, μετά μέσω της Σταδίου έφτασε στο Σύνταγμα και σταμάτησε μπροστά στη Βουλή στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα. Και σε όλη την Ελλάδα όμως οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων παναλλεδικά από εκατοντάδες συνταξιούχους που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην Πανελλαδική Κινητοποίηση. Τελικά η κυβέρνηση παρά τις απειλές και τις ανακοινώσεις, δεν τόλμησε να φέρει την τροπολογία στη βουλή που πετάει τους ΛΕΠΕΤΟΥΧΟΥΣ στο ΕΤΕΑΕΠ, ωστόσο οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ ετοιμάζουν τα επόμενα κινηματικά τους βήματα. Ήδη εκατοντάδες νέες υπογραφές για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης συγκεντρώθηκαν στις 9 Μάη και τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ ετοιμάζονται να κινηθούν και νομικά ενάντια στο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ που αδρανεί και κωλυσιεργεί.

Οι συνταξιούχοι της Εθνικής συνεχίζουν τον αγώνα τους και εμπνέουν όλο το εργατικό κίνημα με την επιμονή τους και την οργάνωσή τους ανεξάρτητα και πέρα από τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της τράπεζας, της κυβέρνησης και του ΣΣΕΤΕ. ΚΑΤΩ τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ!!! (Διαβάστε το ρεπορτάζ και τη δήλωση της Ιωάννας Παυλοπούλου στην Εργατική Αλληελλεγγύη αυτής της εβδομάδας: http://ergatiki.gr/article.php?id=20331&issue=1372&fbclid=IwAR1uROnZ8wuot342-2VhM8isV2t1kGytCOIhBz9xH59jk4t7ESFkJnttfAs)

Φωτό/ρεπορτάζ: Εργατική Αλληλεγγύη/ Κυριάκος Μπάνος