10/2/19 - Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στον Έβρο

Δείτε εδώ φωτό από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκαν στις δύο μεριές των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Λίγες μέρες αφότου Τσίπρας κι Ερντογάν, επανεπιβεβαίωναν την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και συμφωνούσαν για ακόμα μεγαλύτερο κλείσιμο των συνόρων και εντατικοποίηση των απελάσεων, αγωνιστές κι αγωνίστριες από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντιώνταν στα σύνορα για να απαιτήσουν να πέσει ο φράχτης του Έβρου, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, να σταματήσουν οι απελάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι δολοφονίες των προσφύγων.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν εν όψει της διεθνούς ημέρας ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 16 Μάρτη.

Στην ελληνική πλευρά η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και συμμετείχαν αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. 
Ανάμεσά τους ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και υποψήφιος δήμαρχος με την "Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή", ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης κι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας".

Οι διαδηλωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις παράνομες απελάσεις αλλά και τις δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών που λαμβάνουν χώρα από "ημικρατικές - παρακρατικές ομάδες", όπως τις χαρακτήρισαν, που δρουν στην περιοχή του Έβρου, καθώς και στα "άτυπα μικρά γκουαντάναμο", τις ανεπίσημες φυλακές προσφύγων που λειτουργούν στην περιοχή και για τις οποίες καταγγέλονται ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των διαδηλωτών πέρασε τα σύνορα και ενώθηκαν με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είχαν συγκεντρωθεί στην τούρκικη πλευρά με πρωτοβουλία της καμπάνιας "Είμαστε όλοι μετανάστες - Όχι στο ρατσισμό" της κίνησης Antikapitalister και του DSiP.
Κρατώντας πικέτες και πανό με συνθήματα όπως "ανοίξτε τα σύνορα - αφήστε τα παιδιά να ζήσουν", "Οι μετανάστες είναι αδέρφια μας", "Πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα", "Πες όχι στο ρατσισμό", οι διαδηλωτές κι από τις δύο χώρες κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μάρτη, Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, σε 8 πόλεις της Ελλάδας, 2 πόλεις της Τουρκίας και δεκάδες ακόμα σε όλο τον κόσμο.

Και στις δύο μεριές των συνόρων διαβάστηκε στα ελληνικά και τούρκικα κοινή διακήρυξη:

"ΚΟΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ,
ΚΗΠΟΙ ΕΒΡΟΥ-ΥΨΑΛΑ, 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2019

Ξεφεύγοντας από τον πόλεμο και τη φτώχεια, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και το Αιγαίο για να φτάσουν σε μια αξιοπρεπή ζωή στην Ευρώπη. Χιλιάδες από αυτούς πεθαίνουν κάθε χρόνο σε αυτή τη διαδρομή.
Από τις αρχές του 2016, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της στη συριακή πλευρά. Η Τουρκία εφάρμοσε επίσης μια πολύ σκληρή πολιτική στα δυτικά σύνορα και στο Αιγαίο για να σταματήσει τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία που δεσμεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδρομή του ποταμού Έβρου έγινε προτιμότερη για τους μετανάστες. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και της Ελλάδας χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για να τους εμποδίσουν να περάσουν.
Οι Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα απωθούν πίσω εκείνους που κατάφεραν να φτάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι χρησιμοποιούν βία ενώ κάνουν κάτι τέτοιο.

Και όταν η ελληνική ασφάλεια έχει διώξει πίσω τους πρόσφυγες, η Τουρκία τους συλλέγει για να σταλούν στα κέντρα απέλασης σε πόλεις κοντά στα συριακά σύνορα. Πολλοί από αυτούς απελαύνονται στη Συρία.
Παρά τις κλιμακούμενες εθνικιστικές εντάσεις που απευθύνονται στην εσωτερική τους πολιτική, οι ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ αποτελεσματικά στα σύνορά τους.

Εμείς, οι αντιρατσιστές από την Τουρκία και την Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τις ενέργειες που έλαβαν και τα δύο κράτη και για να δείξουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους μετανάστες.

Σε όλο τον κόσμο εξαπλώνονται αυταρχικές πολιτικές τάσεις, τα κόμματα της φασιστικής και λαϊκιστικής ρατσιστικής δεξιάς βρίσκονται σε άνοδο. Αυτά τα ρεύματα ενθαρρύνουν το μίσος, το φόβο και την προκατάληψη κατά των προσφύγων σε κάθε χώρα.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιστάσεις. Είμαστε μέρος ενός διεθνούς κινήματος που ξεσηκώνεται ενάντια στους Τραμπ, Μπολσονάρο, Όρμπαν και άλλους παρόμοιους.

Μια ημέρα δράσης εναντίον του ρατσισμού έχει καλεστεί σε ολόκληρο τον κόσμο να συμπέσει με την επέτειο της Ημέρας του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού. Αυτό έχει γίνει μια παράδοση για τους αντιρατσιστές τα τελευταία χρόνια.
Φέτος θα βγούμε όλοι στους δρόμους σε πολλές χώρες στις 16 Μαρτίου.
Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να δείξουμε τη δύναμή μας.

Έτσι, ενώ αφενός καλούμε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες και να σταματήσουν την καταστολή εναντίον τους, καλούμε επίσης όλες τις δυνάμεις που παλεύουν για την απελευθέρωση και τη δημοκρατία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να υποστηρίξουν την έκκληση για τη # M16 και να ενωθούν μαζί μας στον αγώνα κατά του ρατσισμού".