27/11/18 - Συνέντευξη Κατερίνας Θωίδου: Τέσσερα χρόνια ανυποχώρητος αγώνας με την Ανταρσία στην Κοκκινιά!

Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη μίλησε στον Γιώργο Πίττα

 

Ποιος είναι ο “απολογισμός” της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Νίκαιας- Ρέντη;

Η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη υποστηρίζει ότι έχει κάνει μία επιτυχημένη διαχείριση και ότι έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και μάλιστα να εξασφαλίσει και πλεόνασμα. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο αφήγημα που χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλά για το τέλος των μνημονίων και την ίδια στιγμή κυνηγά τα πρωτογενή πλεονάσματα, πετσοκόβει κοινωνικές δαπάνες, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού με συμβασιούχους εργαζόμενους. 

Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019, όπου η  κρατική επιχορήγηση είναι η μικρότερη της τελευταίας τετραετίας, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά έσοδα να προέρχονται από δημοτικά τέλη, πρόστιμα και χαράτσια. Στην ουσία η κρατική επιχορήγηση φτάνει ίσα ίσα για τους μισθούς των εργαζομένων και την αποπληρωμή της δόσης του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι πάνω από δύο εκατομμύρια το χρόνο. Ένα ληστρικό δάνειο ύψους 37 εκατομμυρίων με κυμαινόμενο επιτόκιο 4,3% που θα πληρωθεί το 2051 και το συνολικό ποσό που θα έχει πληρώσει ο δήμος από λεφτά των δημοτών θα είναι το διπλάσιο. Το αποτέλεσμα είναι ο δήμος να μετατρέπεται σε εισπρακτικός μηχανισμός και οι κοινωνικές υπηρεσίες να μετατρέπονται σε ανταποδοτικές. 

Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι η κατάσταση στα σχολεία. Πρόσφατα οι μαθητές  του 5ου Λυκείου Νίκαιας προχώρησαν σε κατάληψη με ένα από τα βασικά τους αιτήματα ο άμεσος διορισμός μόνιμης καθαρίστριας, καθώς και έργα συντήρησης του σχολείου για να μη στάζουν τα ταβάνια όταν βρέχει. Πριν λίγους μήνες  έπεσαν  σοβάδες σε αίθουσα του 23ου Δημοτικού σχολείου και το ίδιο συνέβη και στο 20ο – 25ο Δημοτικό σχολείο. 

Από την περασμένη χρονιά ένα καινούργιο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κοντέινερ που φτιάχτηκε στην αυλή του 12ου Δημοτικού. Υποτίθεται ότι αυτή η λύση θα ήταν προσωρινή, όμως η Δημοτική Αρχή δεν έχει εντάξει την ανέγερση του νέου νηπιαγωγείου ούτε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, ούτε του 2019. Την ίδια στιγμή οι σχολικές καθαρίστριες μένουν για μήνες απλήρωτες επειδή καθυστερεί η κρατική επιχορήγηση, αλλά ο δήμος αρνείται να τις πληρώσει από τα «περίφημα πλεονάσματα».  

Μέσα σε αυτή την τετραετία η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των Δημοτικών Τελών κατά 10% και μάλιστα η απόφαση πέρασε με μία παράνομη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφύγει την εισβολή του κόσμου που ήθελε να μπλοκάρει την απόφαση. Όμως η υπηρεσία καθαριότητας εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Η έλλειψη προσωπικού παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και στο Δήμο Νίκαιας και σε όλους τους ΟΤΑ, για αυτό τα εργατικά ατυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί.  

Οι καθαρισμοί φρεατίων γίνονται κάθε δέκα χρόνια και τα  αντιπλημμυρικά έχουν σταματήσει στη δεκαετία του ’80. Η αντιπλημμυρική προστασία ή η αντισεισμική θωράκιση, από τη στιγμή που δεν παράγουν κέρδος παραμερίζονται. Αντίθετα η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μπορεί τα δημοτικά τέλη να αυξήθηκαν, αλλά το ενοίκιο παραχώρησης ενός ολόκληρου κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου, του «Μελίνα Μερκούρη» στον Ολυμπιακό, παραμένει σταθερά στη εξευτελιστική τιμή των 800 ευρώ το μήνα. Αυτές τις μέρες γίνεται η δημοπρασία για την ενοικίαση του χώρου 19 στρεμμάτων που είναι εγκατεστημένο στο ALLΟU FUN PARK, κατά πάσα πιθανότητα ξανά στην ίδια εταιρεία, παρά το γεγονός ότι έχει χρέος στο δήμο 500.000 ευρώ. Και βέβαια στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2019 το 90% των δαπανών πρόκειται να δοθεί για έργα βιτρίνας, δρόμους και πεζοδρόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στο τετράγωνο γύρω από το νέο σταθμό του ΜΕΤΡΟ, στην πλατεία Αγ. Νικολάου, αφού η περιοχή πρόκειται να μετατραπεί σε “OPEN MALL Νίκαιας” γεμάτο τραπεζοκαθίσματα για τις ανάγκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι των δημοτών.  

Η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» δίνει μάχες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει δράσεις μαζί με τα κινήματα. Ποιες είναι αυτές οι δράσεις και τι έχει καταφέρει να κερδίσει το κίνημα στις γειτονιές;

Οι περσινές πλημμύρες στη Μάνδρα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές έδειξαν με τον πιο  βάρβαρο τρόπο το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική των περικοπών. Αυτό το θέμα το  αναδείξαμε από τον Οκτώβρη του 2014, όταν μαζί  με κατοίκους της περιοχής οργανώσαμε συγκέντρωση στην πόλη και πορεία προς το σημείο που έγιναν οι καταστροφές  από τις πλημμύρες με βασικό σύνθημα, “Δώστε λεφτά για αντιπλημμυρικά και όχι για τις τράπεζες και τα αφεντικά”. 

Με εξορμήσεις συμπαράστασης στο γκαράζ και στη γειτονιά στη διάρκεια των καταλήψεων  το καλοκαίρι του 2017, στηρίξαμε τη μάχη των συμβασιούχων- παρατασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Κάτω από την πίεση αυτού του αγώνα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να  προσλάβει 8.000 εργαζόμενους, ζητώντας από τα δημοτικά συμβούλια να ορίσουν το προσωπικό που έχουν ανάγκη. 

Τεράστια μάχη έχουμε δώσει στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόσφατα καταφέραμε και περάσαμε ομόφωνο ψήφισμα καταγγελίας της επίθεσης στον Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα. Είχαμε πάρει επίσης απόφαση καταδίκης της επίθεσης στη Φαβέλα, απαιτώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. 

Πρόπερσι υποδεχτήκαμε όλοι μαζί τα προσφυγόπουλα στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο, τα οποία μπήκαν στις αίθουσες με τους δημοτικούς υπαλλήλους να τα κρατάνε από το χέρι. Έχουμε κατακτήσει ότι οι μετανάστες να έρχονται στα δημοτικά συμβούλια, και να μιλάνε στα προ ημερησίας, όπως έχουν δικαίωμα όλοι οι δημότες. Έτσι στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2018, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση σε ψήφισμα που κατέθεσε η Πακιστανική Κοινότητα ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται στο Ρέντη και για πρώτη φορά στα χρονικά αποφασίστηκε να γίνει επίσημη παράσταση διαμαρτυρίας όλου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας. 

Με τον ίδιο τρόπο καταφέραμε την Άνοιξη του 2016, όταν στο λιμάνι του Πειραιά είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες, να καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας δείχνοντας στην πράξη το τι σημαίνει “πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες”. 

Θέλω να τονίσω εδώ ότι ο νέος νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 υποτίθεται ότι κάνει δημοκρατικότερη την τοπική αυτοδιοίκηση αφού καθιερώνει την απλή αναλογική, αλλά στην πραγματικότητα βάζει τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημάρχου και των ελεγκτών, αποδυναμώνοντας στην ουσία το ρόλο που μπορούν να παίζουν τα τοπικά κινήματα ασκώντας πιέσεις στις δημοτικές αρχές. Την ίδια στιγμή αποκλείουν από τις εκλογές το 10% των δημοτών που είναι οι μετανάστες.  

Πώς πρέπει να κινηθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά στις εκλογές που έρχονται;

Στις γειτονιές της Β’ Πειραιά έχουν δοθεί πολύ σημαντικές μάχες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε σταμάτησαν αλλά κλιμακώθηκαν. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έσπασαν το εμπάργκο στους διορισμούς με τις μεγάλες καταλήψεις στα γκαράζ, διεκδίκησαν και κέρδισαν μέτρα ατομικής προστασίας. Οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί έχουν δώσει μάχες ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, διεκδικώντας κονδύλια για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νίκαιας κατάφεραν και κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρατείνει τις συμβάσεις τους. Το αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κίνημα στις γειτονιές του Πειραιά έχει επιβάλει ότι στις γειτονιές μας χωράνε όλοι εκτός από τους νεοναζί. Τεράστιες είναι οι μάχες που δίνουν οι γυναίκες και οι ΛΟΑΤΚΙ ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις. 

Σε όλο αυτόν τον κόσμο απευθυνόμαστε. Στόχος μας είναι η απογοήτευση από την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και των δημάρχων που εφαρμόζουν την πολιτική των μνημονίων, να πάει πιο αριστερά να πάει προς τον αντικαπιταλισμό. 

Θέλουμε να πάρουμε πίσω όσα έκλεψαν από τους δήμους όλα αυτά τα χρόνια. Χρωστάνε στους δημότες το 60% των ΚΑΠ πόρων που πετσόκοψαν για χάρη του μνημονίου από το 2012 μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι οι ΚΑΠ προέρχονται από το φόρο εισοδήματος και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Πρόκειται δηλαδή για εκατομμύρια που εισπράττονται αλλά και αντί να αποδίδονται στους δημότες αποδίδονται στους τραπεζίτες. Όταν αυτοί αυξάνουν τα δημοτικά τέλη εμείς λέμε κατάργηση των δημοτικών τελών για την κατοικία με ταυτόχρονη αύξηση των τελών για τράπεζες, πολυκαταστήματα, supermarket, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και σε όσους χρησιμοποιούν τις δομές της πόλης για το κέρδος.  

Απαιτούμε να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς το μηχανισμό του ΑΣΕΠ και την κοροϊδία των κριτηρίων, λες και έχει καμία σημασία αν μία καθαρίστρια έχει τελειώσει την Ε ή την ΣΤ τάξη δημοτικού. Αντί να περνάνε τα δημόσια κτίρια στο Υπερταμείο για να τα ρευστοποιήσουν με στόχο να σώσουν το τραπεζικό σύστημα, εμείς λέμε διαγραφή του χρέους και κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ.       

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να δώσουμε για δεύτερη φορά τη μάχη των  δημοτικών εκλογών και καλούμε όλο τον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων σε ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στις 6.30μμ στο δημαρχείο Νίκαιας.