29/10/18 - Mαθητικός ξεσηκωμός!

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη διαδήλωση.

 

Πάνω από 4 χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας ενάντια στο "νέο Λύκειο" που έχει εξαγγείλει ο Γαβρόγλου. Με μαζικότητα και παλμό, σχολεία από όλη την Αθήνα με τα πανό τους βάδισαν από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή και το Φιξ, διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζει για τον Δεκέμβρη. 

Την κινητοποίηση στήριξαν σύλλογοι γονέων, ΕΛΜΕ καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που διαδήλωσαν ενάντια στα νέα σχέδια της κυβέρνησης, απαιτούν να ανατραπεί η συνολική πολιτική της υποχρηματοδότησης, να δοθούν χρήματα σε προσλήψεις, βιβλία, υποδομές κι όχι πολεμικούς εξοπλισμούς. Η μάχη ενάντια στο νέο Λύκειο ξεκίνησε και το μαθητικό κίνημα δηλώνει αποφασισμένο να τη συνεχίσει μαζί με φοιτητές και εργάτες. Και να την κερδίσει.


Στην σημερινή πορεία, όπως πολλά σχολεία, έτσι και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου κατέβηκε για να διεκδικήσει καθηγητές, βιβλία, σωστή αντιμετώπιση, αλλά και την κατάργηση όλων αυτών των νόμων περί των πανελληνίων κλπ. Ζητάμε ένα περιβάλλον χωρίς ρατσισμό αρχικά, και ύστερα ένα σχολείο που θα μας δίνει εφόδια και δεν θα μας καταστρέφει. 

Με την βοήθεια όλων αυτών των διαμαρτυριών που κάνουμε, ελπίζουμε πως θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ο μόνος τρόπος να ακουστούμε είναι να προσπαθούμε συνεχώς. Περισσότερες καταλήψεις, περισσότερες πορείες και μουσικές διαμαρτυρίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χαρούμε να βρεθούμε ξανά στο δρόμο και στην πανεργατική απεργία στις 14/11 αλλά και στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε σε καμιά περίπτωση εάν θέλουμε τα αιτήματά μας να γίνουν αποδεκτά. 

Η κατάσταση σε άλλα σχολεία έχει βελτιωθεί, σε άλλα όμως πάει μόνο προς το χειρότερο. Αρκετά σχολεία αλλά και σχολές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κενά και τις ελλείψεις. Σχολές δεν έχουν καθηγητές για τις ειδικότητες. Δεν υπάρχουν ξενόγλωσσα βιβλία και αναγκαζόμαστε να φροντίζουμε εμείς για αυτά. Σε μουσικά σχολεία υπάρχουν παιδία που κάνουν το ατομικό τους όργανο στο τέλος της χρονιάς. Όσον αφορά το θέμα του ρατσισμού απαιτούμε αντιμετώπιση σωστή, χωρίς σχόλια, κριτική, περιθωριοποίηση ή στοχοποίηση μαθητών. Ήμασταν αρκετοί στην μαθητική και μπορούμε να είμαστε ακόμα περισσότεροι στις επόμενες πορείες! Καλύτερα ξεκούρδιστοι παρά συνένοχοί τους!

Νάντια
Μουσικό Σχολείο Ιλίου

29/10, Χανιά

 

Χανιά

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 29/10 μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Χανιά, με βασικό αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αφού κάνει το σχολείο χειρότερο και πιο εξοντωτικό για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως αναφέρουν και σε σχετικό ψήφισμα τους. Παράλληλα διεκδικούν να μην καταργηθούν ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου αλλά και στο νυχτερινό ΕΠΑΛ στον Πλατανιά.

Η κινητοποίηση που είχε παλμό κι ήταν αρκετά μαζική, ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς και συνεχίστηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές φώναξαν συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία - όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Το νέο Λύκειο σας είναι μαγικό - μάθημα καινούργιο είναι το κενό», «Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ’ αυγά μας - είναι να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας» κ.α.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Χανίων. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεκατρία σχολεία στα Χανιά τελούσαν υπό κατάληψη στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας.

Ειρηναίος Μαράκης
Χανιά