16/2/18 - ΤΕΙ Αθήνας: "Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση"

Φωτογραφίες από την εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ στην κατειλημμένη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα "Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση" και ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Τη συζήτηση παρακολούθησαν 17 άτομα από τη ΣΓΤΚΣ και άλλες σχολές.

Ξεκινώντας από τις έννοιες της εκμετάλλευσης και της υπεραξίας η εισήγηση έβαλε τα βασικά σημεία της ανάλυσης σύμφωνα με την οποία η καταπίεση των γυναικών είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού: ο ρόλος της εργατικής οικογένειας και της απλήρωτης εργασίας των γυναικών μέσα σε αυτή για την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης, η ανισότητα στους μισθούς, ο σεξισμός, η μη πρόσβαση στην έκτρωση και την αντισύλληψη κλπ.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τα σεξιστικά στερεότυπα, αν πρόκειται για έμφυτες αντιλήψεις, με ποιους τρόπους επηρεάζονται και οι άντρες εργάτες από την καταπίεση, πώς ερμηνεύουμε την οργή που εκφράζεται μέσα στο φεμινιστικό κίνημα, οι διαφορές των πρωτόγονων και των ταξικών κοινωνιών όσον αφορά στις θέσεις των φύλων, κ.α.