01/11/17 - Ούτε στο Ηράκλειο ούτε πουθενά!

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Ν. Ηράκλειο ενάντια στη ναζιστική φιέστα μίσους της Χρυσής Αυγής. (φωτό εδώ)

Προηγήθηκε συγκέντρωση στο σταθμό ΗΣΑΠ του Ηρακλείου όπου απεύθυναν χαιρετισμό το Σωματείο εργαζόμενων του Δήμου Ηρακλείου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, το δημοτικό σχήμα “Ρήξη και ανατροπή στο Ηράκλειο”, η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων, η ΛΑΕ Ηρακλείου και η ΟΡΜΑ. Έγινε κάλεσμα για αντιφασιστική κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 8 Νοέμβρη (ημέρα έναρξης της δίκης του Χ. Ζέρβα που ηγήθηκε της επίθεσης στον Αλέξη Λάζαρη), καθώς και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Μαρούσι στις 9 Δεκέμβρη για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κηφισίας.

Η διαδήλωση πέρασε μέσα από τους δρόμους της γειτονιάς. Με πανό συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, το “Δίκτυο πολιτών Ηρακλείου”, η ΟΡΜΑ, το ΕΕΚ, η Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας και οι φορείς-συλλογικότητες του Ν. Ηρακλείου. Από ώρα στηθεί στους γύρω δρόμους διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ την Ηρακλείου έκλειναν τρεις κλούβες. Σκοπός τους να μην επιτρέψουν στους αντιφασίστες να πλησιάσουν τα πρώην γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης και να την προστατέψουν προκειμένου να κάνει τη φιέστα που αποκαλεί μνημόσυνο. Την ίδια προκλητική στάση είχε η αστυνομία σήμερα το πρωί, που αντιμετώπισε με πλήρη απάθεια το τάγμα εφόδου του Δεβελέκου, ενώ αυτό είχε κάνει επίθεση στη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Ευγενία Κουνιάκη μπροστά στα μάτια των μπάτσων.

Η διαδήλωση έδειξε όμως ότι ακόμα και η ανοχή-συνεργασία της αστυνομίας έχει κοντά ποδάρια και οι δρόμοι των γειτονιών μας δεν χωράνε φασίστες. Οι υπόδικοι χρυσαυγίτες βρίσκονται σε πανικό και μόνο πίσω από κλούβες των ΜΑΤ επιχειρούν τις “δημόσιες” εμφανίσεις τους, ενώ η σημερινή αντιφασιστική πορεία είχε την αποδοχή και τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας.

Φωτο: Αφροδίτη Φράγκου