17/3/17 - Απεργία Ιntracom InMaint - δικαίωση για τους απεργούς

Με μια επίδειξη της συλλογικής τους δύναμης οι εργάτες της INMAINT (στον όμιλο Intrakat - Intracom) επέβαλλαν ότι οι δύο συνδικαλιστές συνάδελφοί τους, που απολύθηκαν την Τρίτη 14/3, θα παραμείνουν στη δουλειά. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο μετά από προσφυγή της εργοδοσίας έβγαλε παράνομη την απεργία, οι εργαζόμενοι απήργησαν κανονικά για δεύτερη μέρα με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 17/3 οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πύλη της έξω από το κτίριο της ΙnMaint στην Παιανία, ενώ ταυτόχρονα συνάδελφοί τους περιφρουρούσαν την απεργία σε χώρους εκτός της εταιρίας που η ΙnMaint έχει αναλάβει εργολαβικά την τεχνική συντήρηση. Η απεργία είχε για δεύτερη μέρα καθολική επιτυχία. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ξανά εργαζόμενοι από τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου, εκπρόσωποι από μια σειρά σωματεία όπως το ΕΚΑ και το ΣΕΤΗΠ, μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης. Δείτε φωτό εδώ

Ψηφίσματα αλληλεγγύης κατέφθαναν όλο το διήμερο. Στην προσπάθεια να μεταδώσουν το μήνυμα της απεργίας στους συναδέλφους τους του ομίλου Intracom, εκτός από τα μηνύματα που ακούγονταν συνεχώς από τη μικροφωνική, οι απεργοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στα διπλανά κτίρια του ομίλου. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Την προηγούμενη μέρα η στάση του προέδρου της In Maint συνοψιζόταν στη δήλωσή του προς τους απεργούς ότι “οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες και σε όποιον δεν αρέσουν να περάσει στο λογιστήριο”. Σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις ήταν η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το μεσημέρι της Παρασκευής κι αφού είχαν προηγηθεί τα παραπάνω, αναγκάστηκε να καλέσει διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του σωματείου και να δεσμευτεί ότι οι δύο εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά. Οι απολύσεις ήταν εκδικητικές. Είχαν προηγηθεί οι δύο 48ωρες απεργίες εξαιτίας της καθυστέρησης στη μισθοδοσία, που υποχρέωσαν την εργοδοσία σε καταβολή των δεδουλευμένων (μια 6-7/3/17 και μια αρχές Δεκέμβρη 2016).

Και οι δύο εργαζόμενοι είναι δραστήρια μέλη του σωματείου, αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ, ο μέν με την παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Πρωτοβουλία Γένοβα Intracom κι ο δε με την AEE, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ κι έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση των απεργιών. Έτσι η προσπάθεια της εργοδοσίας για αντεπίθεση έπεσε στο κενό. Η εργοδοσία προκειμένου να κατευνάσει το κλίμα ισχυρίστηκε τελικά ότι οι απολύσεις δεν ήταν εκδικητικές αλλά λόγω “αναδιοργάνωσης της εταιρίας”. Η τελική δέσμευση συμπεριλάμβανε ότι οι δύο εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε εταιρίες του ομίλου κι ότι η “αναδιοργάνωση” θα γίνει με εργαζόμενους που έχουν εκφράσει οι ίδιοι, για δικούς τους λόγους την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, αφού μάλιστα πάρουν και την πλήρη αποζημίωσή τους.

Για “δικαίωση των απεργών” μιλάει η Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ μετά την ανάκληση των απολύσεων. “Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε σαν επιστέγασμα της ανυποχώρητης αντίδρασης με μια πετυχημένη απεργία που 'πάγωσε' την επιχείρηση, ενώ μεγάλη ήταν κι η συμπαράσταση από άλλους εργαζομένους μέσα κι έξω από τον όμιλο. ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ - ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!” σημειώνει. Παρ'όλα αυτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνάντησης όλοι συμφωνούσαν ότι δεν χωράει εφησυχασμός κι ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια είτε απληρωσιάς, είτε απολύσεων, θα τους βρει ξανά απέναντι. Οι εργαζόμενοι δίνουν νέο ραντεβού αύριο Σάββατο 18 Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 3μμ, στην Ομόνοια.

Φωτό / ρεπορτάζ: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη