17/4/24 - Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα

Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση

 

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν σήμερα στην Αθήνα στην πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση της ακρίβειας, της φτώχειας και του πολέμου. Δίπλα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, βρέθηκαν υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι του Δημόσιου με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων τους ξεπερνώντας την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να μην συμμετέχει στην απεργία. Στον δρόμο κατέβηκαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι. 

Πλήθος ήταν τα πανό των εργατικών σωματείων, από μεγαλύτερους και μικρότερους χώρους εργασίας: λιμενεργάτες, καλλιτέχνες, τραπεζοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό, σε φαρμακευτικές υπηρεσίες, στις τηλεπικοινωνίες, στο ΙΚΕΑ, ταξί και άλλα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος δυναμική παρουσία είχε το μαζικό μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. Εκεί διαδήλωσαν με τα πανό τους τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Άγιος Σάββας, Έλενα Βενιζέλου, οι καθαρίστριες σχολείων δήμου Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στην e-traveli, η επιτροπή φοιτητών/ριών ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου Αττικόν, ΓΝΑ Γεννηματάς, του Βυζαντινού Μουσείου και της Τσαμούρης ΑΕ, η Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Έρευνα, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΑΣΚΥ (εργαζόμενοι στην Ιδ. Υγεία), το δίκτυο εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” και η κίνηση στον επισιτισμό-τουρισμό “Καμαριέρα”, το ΣΕΚ. Σημαντική ήταν η παρουσία της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας με το πανό της και παλαιστινιακές σημαίες που έκανε τη σύνδεση με τον αγώνα για ελεύθερη Παλαιστίνη.

Με την πορεία, από την πλ. Κλαυθμώνος, ενώθηκε η προσυγκέντρωση από τα Προπύλαια και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, δώσαμε μαζί τον τόνο, στην πανεργατική διαδήλωση. Βαδίσαμε μαζί στο Σύνταγμα, όπου πριν από λίγο είχε ολοκληρωθεί η απεργιακή συγκέντρωση που καλούσαν μια σειρά από συνδικάτα γύρω από το ΠΑΜΕ.

Ήταν μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση που η συνέχειά της είναι σε κάθε εργατικό χώρο με νέα πανεργατική κλιμάκωση την Πρωτομαγιά. Η μαζική συμμετοχή ήταν η απάντηση των εργαζόμενων στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις ανακοινώσεις της για «αύξηση» του κατωτάτου μισθού. Ήταν η έκφραση της οργής για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων στα Τέμπη και στην Πύλο και των γυναικοκτονιών. Της οργής για τη συγκάλυψη που επιχειρεί η ΝΔ, για τις ιδιωτικοποιήσεις που θυσιάζουν τις ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Ο αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης βρέθηκε στο κέντρο χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών του εργατικού κινήματος και εκφράστηκε με τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές του Ιούνη γίνεται με τους εργαζόμενους στους δρόμους που δηλώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται αλλά αντίθετα χρειάζεται να κλιμακωθούν για να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού και του πολέμου. Πηγαίνουμε προς τις ευρωεκλογές κλιμακώνοντας τους αγώνες και στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία.

Μπροστά μας έχουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς την Μεγάλη Τετάρτη σαν επόμενο σταθμό ενάντια στην ΕΕ του πολέμου και του ρατσισμού, συνεχίζοντας την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και οργανώνοντας το απεργιακό κίνημα μέχρι την ανατροπή.

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης, Μάνος Νικολάου / Εργατική Αλληλεγγύη